fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Frågor & svar

Att välja färg

Frågor och svar för dig som funderar på att måla ditt hus med Falu Rödfärg Original.

Det går bra att byta kulör från Original Röd till Original Svart eller Grå slamfärg men det finns några extra saker man måste vara noga med. För att få ett bra slutresultat är det extra viktigt att man är noga med underarbetet. Det är viktigt att den gamla färgen har hunnit åldras på väggen och börjat att krita, det vill säga börjar släppa från väggen. Borsta sedan noga bort den gamla färgen, använd gärna Falu Rödfärg Stållevang. Blir för mycket av den röda färgen kvar under finns det en risk att den kommer att synas igenom när den nya kulören börjar åldras. Man riskerar även att det uppstår ränder i fasaden när virket i fasaden rör sig vartefter väder och temperaturer ändras.

Länk till det här svaret

Vilken Falu Rödfärg är bäst?

Det finns inget enkelt svar på vilken Falu Rödfärg som är bäst. Det beror bland annat på vad du ska måla och vilket uttryck du vill ha. För att välja rätt färg när du ska måla ditt hus, bör du ta hänsyn till husets arkitektur och omgivningar. Sedan är det förstås smaken som avgör. Prata gärna med en färgspecialist eller besök en färgbutik för råd om vilken Falu Rödfärg som är bäst för ditt hus.

 

Slamfärg – vilken Falu Rödfärg är bäst?

Det finns flera rödfärger och slamfärger, men bara en Falu Rödfärg. Den enda slamfärg som innehåller pigment från Falu Gruva. Ett naturligt pigment som ger Falu Rödfärg dess unika och skyddande egenskaper. Falu Rödfärg Original finns i fyra olika kulörer: Röd, Ljusröd, Svart och Grå. Och vilken av dessa kulörer som är bäst – ja, det är helt och hållet en smaksak.

 

Vilken är bäst av Falu Rödfärgs olika färgtyper?

Däremot finns numera också Falu Rödfärg Träfasad, som är ett alternativ för dem som önskar känslan av Falu Rödfärg, men som begränsas av det färgsystem som huset tidigare målats med. Det är alltså det rätta valet för dem som drömmer om ett hus målat med Falu Rödfärg, men att huset de äger inte tidigare varit målat med slamfärg och därför inte kan målas med Falu Rödfärg Original. Falu Rödfärg Träfasad är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Den har liknande egenskaper och utseende som Falu Rödfärg Original, men är mer flexibel och går att måla på flera typer av underlag. 

 

Vilken Falu Rödfärg är bäst för målning av knutar?

Ska du måla knutar, foder, vindskivor eller andra hussnickerier är Falu Rödfärg Knut&Foder den bästa Falu Rödfärgen att välja. Den är, likt som Träfasad, en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Den har också ett matt utseende som påminner om Falu Rödfärg Original, vilket skapar ett mer enhetligt intryck på ett hus målat med en matt fasadfärg som exempelvis Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad.

Så, svaret på frågan om vilken Falu Rödfärg som är bäst beror helt enkelt på vilka förutsättningar ditt hus har, samt om du ska måla fasad eller hussnickerier.

Länk till det här svaret

Varför Falu Rödfärg bör vara ditt förstahandsval när det kommer till slamfärg.

Undrar du varför Falu Rödfärg bör vara ditt förstahandsval när det kommer till slamfärger? Det finns många skäl till det. Först och främst är det kanske den alldeles speciella känsla som en äkta Falu Rödfärg ger. Falu Rödfärg Original innehåller alltid pigment från Falu Koppargruva och skiljer sig från andra kopior. Ett pigment som är framställt av naturen själv, med 21 olika mineraler som bidrar till färgens unika egenskaper och ger den en naturlig och svårslagen lyster. Det kan också vara tryggt att veta att du får den perfekta nyansen. En del andra färger riskerar att dra åt lila efter ett par år.

 

Skyddar träet

Slamfärgen Falu Rödfärg Original är också hållbar på ett sätt som inte andra färger är. Beroende på underlag kan det gå många, många år innan man behöver måla om igen. Genom att färgen även innehåller linolja, binder den i träet och rör sig mindre. En annan fördel är att den låter träet andas, vilket minskar risken för fukt och röta.

 

Lätt att underhålla

Man kan också lättare se när det är dags att måla om en yta som tidigare målats med Falu Rödfärg Original. Om du drar handen på väggen som är målad och den kritar av sig, då är det dags att måla en omgång igen. Men vanligtvis håller färgen i tio år – ofta längre än så, innan du måste måla om igen. 

 

Varför är Falu Rödfärg en favorit hos så många?

En fördel med att måla med Falu Rödfärg Original är också att den är lätt att hantera. Färgen fäster bra och är lätt att stryka ut med pensel. Det går också att sprutmåla större ytor, men för bästa resultat rekommenderas att använda pensel då man kommer åt bättre mellan springor och liknande. 

Ytterligare en fördel är även färgens täckande förmåga. Ofta räcker det med att måla en strykning, vilket sparar tid, arbete och pengar. 

Finns det någon nackdel undrar någon? Det enda som man bör tänka på när man målar med Falu Rödfärg Original är att underlaget ska tåla färgen. Bäst fäster färgen på obehandlat och ohyvlat virke eller på ytor som tidigare målats med slamfärg. Att färgen dessutom är relativt prisvärd gör saken knappast sämre. 

Prata gärna med en fackman om du tänker måla på annat underlag än ohyvlat trä eller trä som redan målats med slamfärg. Mer tips och råd om hur du bäst målar hittar du här. 

Var också uppmärksam på andra färgkopior som utlovar samma egenskaper som originalet. Några kanske säger ”rödfärg som rödfärg”. Men nu vet du ju bättre. Lycka till med målningen. 

 

Hur vet man om det är äkta Falu Rödfärg?

För att du ska vara säker på att du köper äkta Falu Rödfärg ska det stå på burken. Där ska också finnas en produktinformation och tillverkarens logotyp. Du ska också kunna hitta en märkning som bekräftar att det är en originalprodukt från Falu Koppargruva. 

Är du osäker kan du höra med en fackman för att säkerställa att det är riktig Falu Rödfärg. 

Länk till det här svaret

Vad kostar Falu Rödfärg?

Hur mycket det kostar att måla ditt hus med Falu Rödfärg beror naturligtvis på hur stort huset är och hur mycket färg du behöver. Det beror också på vilken av våra färgtyper du väljer och hur många strykningar som krävs för ett jämnt och fint resultat. Priset per burk kan också variera mellan olika återförsäljare.

 

Vad kostar Falu Rödfärg Original?

Vårt rekommenderade pris för Falu Rödfärg Original skiljer sig beroende på kulör. För Falu Rödfärg Original Röd är vårt rekommenderade pris 479 kronor för 5-litersburkarna och 699 kronor för 10-litersburkarna. För Falu Rödfärg Original Ljusröd, Svart och Grå är vårt rekommenderade pris 579 kronor för 5-litersburkarna och 899 kronor för 10-litersburkarna.

Men priserna kan också variera mellan olika återförsäljare.

 

Prisexempel – normalstor villa

En liter Falu Rödfärg Original har en täckförmåga på 3 m2, vilket betyder att en 10-litersburk räcker till att måla 30 m2. För en mindre stuga på drygt 60 kvadratmeter skulle det alltså kunna räcka med endast två 10-litersburkar för att måla hela stugan.

För en normalstor villa på 150 kvadratmeter innebär detta att du behöver fem stycken 10-litersburkar för att måla hela huset med en strykning (vilket normalt räcker vid ommålning). Beroende på vilken kulör du väljer blir priset för färgen totalt mellan 3 495 kronor och 4 495 kronor. Sedan tillkommer förstås kostnader för tillbehör. 

 

Vad kostar Falu Rödfärg Träfasad?

För Falu Rödfärg Träfasad gäller samma rekommenderade priser för samtliga nio kulörer, det vill säga 2199 kronor för 10-litersburkarna, 1429 kronor för 5-litersburkarna och 349 kronor för 1-litersburkarna.

 

Vad kostar Falu Rödfärg Knut&Foder?

Även när det gäller Falu Rödfärg Knut&Foder är vårt rekommenderade pris samma för samtliga nio kulörer: 899 kronor för 3-litersburkarna och 399 kronor för 1-litersburkarna. 

Det kan vara en god idé att jämföra priser hos olika leverantörer och butiker för att hitta bästa priset på Falu Rödfärg.

Länk till det här svaret

Vad är Falu Rödfärg?

Unik i sitt slag – men vad är Falu Rödfärg? Vad är så speciellt med husfärgen som satt färg på ett helt land? 

Falu Rödfärg Original är en traditionell svensk slamfärg som har använts i generationer för målning av träfasader. Färgen har skyddande egenskaper och är känd för sin hållbarhet och förmåga att låta träet andas. Falu Rödfärg Original är också den enda färgen som innehåller pigment från Falu Gruva. Ett unikt pigment med 21 mineraler som tillsammans bidrar till färgens skyddande egenskaper. Det är också pigmentet som ger färgen den älskade naturliga lystern i kombination med den karakteristiska mattheten. 

 

Svensk kulturhistoria på burk!

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Den röda färgen har använts sedan 1500-talet och är populär för sitt klassiska utseende och är använd på historiska byggnader och hus. Allt från kungar till bönder har velat ha den vackra röda kulören som samspelar så väl med det svenska landskapet.

Sedan 1764 har färgen tillverkats fabriksmässigt hos oss, i princip på samma sätt och med samma recept som nu. Falu Rödfärg har som få andra företeelser satt en unik prägel på Sverige och det svenska landskapet.

 

Falu Rödfärg – inte bara rött och inte bara slamfärg

Falu Rödfärg finns numera i flera olika typer av färger. Den traditionella slamfärgen är Falu Rödfärg Original som finns i fyra stilsäkra kulörer. Sedan finns också Falu Rödfärg Träfasad, en linoljebaserad husfärg med liknande utseende och egenskaper som Falu Rödfärg Original, men med fördelen att den går att måla på flera typer av underlag. Färgen finns i nio traditionella kulörer och är ett bra alternativ för de som önskar känslan av Falu Rödfärg, men som begränsas av husets tidigare färgsystem. Slutligen har vi Falu Rödfärg Knut&Foder för målning av knutar, foder, vindskivor och andra hussnickerier. Även Knut&Foder finns i nio stilsäkra kulörer.

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original är vår originalprodukt. Både pigmentet och färgen tillverkas vid vår fabrik på gruvområdet i Falun. Slamfärg kokas med rödfärgspigment från Falu gruva, vatten, linolja, vetemjöl, järnvitriol och biocider. Receptet är utprovat sedan 1764! Inga extra tillsatser behövs i färgen. Färgen är avsedd för målning på nytt ohyvlat virke eller virke med grov yta av gran eller för ytor tidigare målade med Falu Rödfärg slamfärg.

Falu Rödfärg Träfasad är vår komplementprodukt till Originalet/slamfärgen. Färgen tillverkas vid vår fabrik på gruvområdet i Falun. Träfasad är en modern linoljefärg framtagen främst till husfasader av gran eller furu där en matt yta önskas. Den ger liknande utseende och känsla som Originalet. Den stora skillnaden på Originalet och Träfasad är att Träfasad går att måla på fler typer av underlag, till exempel på träytor med åldrad alkyd, linoljefärg eller på gammal slamfärg som verkligen är mogen för ommålning. Träfasad fäster även på omålade ytor av både ohyvlat och hyvlat virke. Det är färgen för dig som drömmer om Falu Rödfärg – men som inte kan måla med slamfärg.

Länk till det här svaret

Att måla pallkragar med Falu Rödfärg på utsidan går bra. Då pallkragar ofta är hyvlade kräver det lite extra omsorg vid målningen. Späd ut färgen med 15% vatten samt tillsätt 1% diskmedel för att bryta ytspänningen vilket gör att färgen fastnar bättre på hala ytor. Det innebär 0,5 dl diskmedel på en 5 L hink med Falu Rödfärg.

Stryk ett tunt lager med färg på pallkragen och låt torka ett dygn. Stryk därefter ytterligare ett tunt lager med förtunnad färg men utan diskmedel. Eventuellt kan en tredje tunn strykning behövas för att uppnå full täckning.

Lycka till!

Länk till det här svaret

På underlag av sågad gran (som är det vanligaste panelvirket) så behövs ingen extra behandling av kvistar eller fläckar av kåda.
Om granpanelen är hyvlad bör du välja Falu Rödfärg Träfasad.

Med Falu Rödfärg Träfasad följer du ordinarie instruktioner med två strykningar med minst 48h mellan varje. Första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning.
Vill du absolut ha Falu Rödfärg Original slamfärg så får du förtunna den med 15% vatten samt tillsätta 1% Yes diskmedel. Stryk på mycket tunt med färg och låt torka ett dygn. Därefter stryker du en andra gång mycket tunt. Eventuellt kan du behöva en tredje supertunn strykning för att erhålla full täckning. På detta sättet bygger du upp en yta på hyvlat virke med slamfärg.

På underlag av furu (tex stockpanel eller timmerhus) behöver du inte heller behandla kvistarna innan målning – det är ingen idé.
Solvärmen kommer att koka ut kåda ur kvistarna i alla fall. Det kommer alltid att synas var kvistarna är under färgen, det är en av anledningarna till varför granpanel är standard på hus.

Furupanel eller Furutimmer har en kärna bestående av kådrikt trä som blir väldigt fett. Här är det svårare att få Falu Rödfärg Original att fästa bra och även här rekommenderar vi 1% Yes diskmedel i första strykningen för bättre vidhäftning.

Vad gäller hyvlat virke av furu gäller samma som för gran, se ovan.

Länk till det här svaret

Tekniskt sett går det bra men vi kan inte garantera att grundfärgen inte syns igenom. Det är viktigt att färgen har hunnit åldras och kritar innan man försöker måla över. Då gör man samma förarbete som vid vanlig ommålning. Resultatet kan bli bra från början men när den nya färgen åldras finns risk för att den ursprungliga röda kulören syns.

Det kan även uppstå ränder i fasaden när virket rör på sig vartefter väder och temperatur ändras.

Kan jag måla över den röda Falu Rödfärg Original med en annan kulör?

Länk till det här svaret

En mörkare yta är såklart varmare i solen än vad en vit är, vilket skulle kunna medföra ökad sprickbildning. Men än så länge har vi ingen erfarenhet av, eller har sett exempel på, att så skulle vara fallet.

Jag har hört att Falu Rödfärg Svart kan bränna sönder träet när solen ligger på?

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original kommer i fyra olika kulörer; Falu Rödfärg Röd, Falu Rödfärg Ljusröd, Falu Rödfärg Svart och Falu Rödfärg Grå. Falu Rödfärg Träfasad och Knut&Foder finns i åtta olika kulörer. Under Färger kan du se de olika kulörerna samt en utförlig produktbeskrivning.

Länk till det här svaret

Ja, det går bra att måla på dessa underlag. Med Falu Rödfärg Original är det viktigt att man målar tunt, och det kan krävas runt 3 strykningar med förtunnad färg för ett lyckat resultat.

Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är det inga problem. De fäster både på hyvlat och ohyvlat virke.

Kan man måla med Falu Rödfärg på timmerpanel, värmetimmer, stockpanel och planktimmer?

Länk till det här svaret

Ja, det går att måla inomhus med Falu Rödfärg, men det är inget vi rekommenderar eftersom Falu Rödfärg inte är gjord för inomhusmålning. Den främsta anledningen till att det inte är ett bra alternativ är att färgen kritar, dvs färgar av sig om något vidrör väggen, tex möbler eller kläder.

Länk till det här svaret

Lärk är ett ovanligt panelvirke i Sverige så därför har vi inte så mycket erfarenhet att luta oss emot. Generellt sett är lärkträ lite för ”fett” för att Falu Rödfärg ska fästa ordentligt. Är träet gammalt kan du prova på en liten bit och se. Går färgen fint in i träet ska det gå bra att måla, men om den pärlar sig på ytan kommer det förmodligen inte att fungera.

Länk till det här svaret

Nej, att måla med Falu Rödfärg på liggande ytor är inget vi rekommenderar. Färgen exponeras på ett sätt som gör att den åldras mycket snabbare och det kräver tätare ommålningar.

Kan man måla med Falu Rödfärg på horisontella ytor, exempelvis ett broräcke?

Länk till det här svaret

Ja, men det är viktigt att du målar tunt. Om färglagret på de hyvlade kanterna blir för tjockt finns det stor risk att färgen flagnar.

För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på hyvlat som ohyvlat virke.

Kan man måla med Falu Rödfärg på läkt/panellock där kanterna är hyvlade?

Länk till det här svaret

Ja, det brukar gå bra att måla på betong men risken är stor att du måste måla om ofta.

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original är gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke med risk för att ommålningsintervallet blir kortare – dock är det viktigt att man målar tunt, och att man är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på både hyvlat och ohyvlat virke.

Länk till det här svaret

Ja, det brukar gå bra att måla på tryckimpregnerat virke, men vänta minst ett år så att det hinner torka ut ordentligt. Finns det fukt kvar i virket ökar risken för mögel. Det gäller alla slamfärger. Även om du inte målar med Falu Rödfärg utan någon annan färg bör du vänta ett år eftersom täta färger riskerar att spricka och flagna om det finns fukt kvar i virket.

Kan man måla med Falu Rödfärg på tryckimpregnerat trä?

Länk till det här svaret

OBS!
Falu Rödfärg Original är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgsmålade ytor – vilket innebär att resultatet kan vara varierande om man väljer att måla en yta som är behandlad eller målad med något annat. Därmed inte sagt att det inte kan bli bra.

Nedan följer generella råd. Det kan vara stor skillnad på två underlag med samma yta, beroende på hur gammal färgen är etcetera. Så även om det bör gå bra att måla över exempelvis pigmenterad olja, rekommenderar vi att du alltid provar att måla en yta först och se om det fungerar. När du testmålar ska du helst välja en yta på huset som är så skyddad och opåverkad som möjligt, exempelvis under en taknock. Fungerar det där så kan du vara ganska säker på att det fungerar på resten av huset också.

Alkydfärg: Nej.
Lasyr: Ja, om den är gammal och torr.
Pigmenterad olja: Ja, det bör gå.
Vattenlöslig lasyr: Ja, om den är gammal.
Tjära, terpentin och linolja: Det kan fungera.
Akrylatfärg: Nej.
Järnvitriol: Ja, det är inga problem.
Fabriksgrund: Det beror på vilken typ av grund det är. Hör med din leverantör om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg.

 

För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut & Foder gäller:

Alkydfärg: Ja.
Lasyr: Ja.
Pigmenterad olja: Ja, det bör gå.
Vattenlöslig lasyr: Ja.
Tjära, terpentin: Det kan fungera, testa innan.
Linolja: Ja.
Akrylatfärg: Nej.
Järnvitriol: Ja.
Fabriksgrund: Ja.
Slamfärg: Ja.

Länk till det här svaret

Om du funderar på att måla över Falu Rödfärg med en annan typ av färg, som till exempel en oljefärg, är det alltid bäst att rådfråga tillverkaren av den nya färgen för att vara på den säkra sidan. Färgtillverkare har vanligtvis omfattande kunskap om sina produkter och kan ge dig specifika rekommendationer och instruktioner för bästa resultat.

Länk till det här svaret

Ja, det går bra att måla över om man använder Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder. Vi rekommenderar inte att man målar över oljefärger med Falu Rödfärg Original.

Om du väldigt gärna vill ha slamfärg på ditt hus råder vi dig att överväga att byta hela fasadpanelen istället eftersom det är enklare.

Länk till det här svaret

Ja. Det är bara Falu Rödfärg som har råvara från Falu Gruva – det pigment som ger färgen dess unika egenskaper. Med Falu Rödfärg får du inte bara en färg, utan en levande karaktär. Färgen skiftar i nyanser beroende på ljus; i varmt kvällsljus blir färgen intensiv, närapå självlysande. Till skillnad från sina syntetiska systrar är hon levande. Hon har humör, helt enkelt. Det är det som har gjort henne så älskad av husägare i över 300 år.

Om det är den traditionella färgen du vill måla ditt hus med kan du alltså inte köpa vilket märke som helst med benämningen ”falurött” eller ”rödfärg”, för varken kulör eller lyster kommer vara densamma.

Rödfärg som rödfärg - är det någon skillnad?

Länk till det här svaret

Våra burkar går att känna igen på den karaktäristiska landskapssiluetten längs med burken, på vår logotype (den målade, röda gaveln) och på att det står ”Falu Rödfärg” tryckt på framsidan. Landskapssiluetten har samma färg som innehållet i hinken. Ser inte burken ut såhär, ja då är det helt enkelt inte Falu Rödfärg. Äkta Falu Rödfärg finns i kulörerna Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

Länk till det här svaret

Batchnumret består av sju eller nio siffror och återfinns oftast mellan lockkanten och texten ”Falu Rödfärg” högst upp på burken. Det kan också sitta på lock-kanten. Numret talar om vilket färg-kok burken kommer ifrån.

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original:

Röd = RAL 3009, Ral något mörkare röd
Ljusröd = RAL 8004, Ral något ljusare gul
Svart = RAL 7021
Grå = RAL 7016

Det är närmaste RAL som anges. Vi rekommenderar att man gör ett uppstryk för att få hjälp av sin leverantör av fönster, garageportar eller vad det är du ska beställa med RAL-nummer likt Falu Rödfärg Original kulörer.

Vad har Falu Rödfärg Original för RAL-nummer?

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original bränns till rätt kulör i stora ugnar där kulören kontrolleras manuellt en gång i timmen. Det brända pigmentet förvaras i 6 olika silos och när det är dags för malning tar vi ur minst två silos för att få fram en så jämn kulör som möjligt. Men eftersom det är ett naturpigment kan vi inte grantera en konstant kulör, det är därför man bör byta färgparti vid en knut t.ex. Nedanstående NCS koder är de vi strävar mot.

Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
Ljusröd, närmaste NCS: S 4550-Y70R (utan linolja)
S 5040-Y70R (med linolja)
Svart, närmaste NCS: S 8500-N
Grå, närmaste NCS: S 8000-N

Länk till det här svaret

Röd = PMS 484
Ljusröd = PMS 167
Svart = PMS Process Black

Observera att Pantone-färger kan variera mycket beroende på vilket papper det trycks på.

Länk till det här svaret

RGB står för ”Red, Green, Blue” och är ett färgsystem som används för digitala bilder och skärmar.

Röd = RGB 147,51,29
Ljusröd = RGB 163,95,35
Svart = RGB 0,0,0

Länk till det här svaret