fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Slamfärg utomhus

Falu Rödfärg Original

DET HÄR KAN DU MÅLA MED FALU RÖDFÄRG ORIGINAL

Falu Rödfärg Original är en lättarbetad slamfärg för målning av obehandlat och ohyvlat virke av gran samt för ommålning av ytor tidigare målade med slamfärg. Nya prefabricerade hus kan målas med Falu Rödfärg Original, förutsatt att fasaden levereras utan grundfärg eller är grundad med slamfärg.

ETT UNIKT PIGMENT, EN UNIK FÄRG

Falu Rödfärg Original är den enda färgen som innehåller pigment från Falu Gruva. Och precis som färgen, tillverkar vi även pigmentet vid vår fabrik på gruvområdet i Falun. En naturprodukt med 21 olika mineraler som tillsammans ger färgen dess unika egenskaper. Resultatet är en färg med en vacker matt yta och en lyster som ingen annan husfärg. Pigmentet är också mycket kulörstabilt och behåller sin vackra ton år efter år.

Till skillnad från plast- och oljefärger lever Falu Rödfärg med sitt underlag. Den låter träet andas och följer dess naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla. De naturligt skyddande egenskaperna är en förklaring till varför Falu Rödfärg blivit Sveriges mest älskade utomhusfärg.

Kulörer

Snabbfakta

Täckförmåga

3m² / liter

Glans

Helmatt

Målningstemp

Yttertemperatur +5°C till +25°C

Torktid

Klibbfri efter 1 timme,
torr efter ca 1 dygn

Teknisk information

Bindemedel

Linolja

Spädning

Vatten

Verktyg

Falu Rödfärgspensel
Rengörs med vatten och diskmedel

VOC

Gränsvärde (Kat A/d): 130g/l (2010)
Produktens VOC: <130g/l

Fördelar med färgen

Falu Rödfärg Original är en slamfärg, vilket är en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas – den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Den minimerar risken för röta.

Lättarbetad

Originalet är en färg som är lätt att stryka, enkel att underhålla och har en lång livslängd. Färgen ska vara ett offerskikt. Det är dags att måla om huset när färgpigmentet ligger löst på ytan, ”färgen kritar”. Då är det bara att borsta bort löst sittande färg, gärna med Falu Rödfärg stållevang, från din fasad och måla igen.

Äkta lyster

Falu Rödfärg Original innehåller ett unikt pigment från Falu Gruvas mineralisering. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden, bildas ”rödmull”, som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av mer än tjugo olika naturliga mineraler som exempelvis järnockra, kiselsyra och zink. Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir Falu Rödfärgs kulör intensiv och glimrande.

Tradition

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet. Sedan 1764 har färgen tillverkats hos oss, i princip på samma sätt och med samma recept som nu. Falu Rödfärg har som få andra företeelser satt en unik prägel på Sverige och det svenska landskapet.

Målartips

Vad kan jag måla?

Falu Rödfärg är en utomhusfärg för obehandlat och ohyvlat virke av gran och för ommålning av ytor tidigare målade med Falu Rödfärg. Nya prefabricerade hus kan målas med Falu Rödfärg Original förutsatt att fasaden levereras utan grundfärg eller är grundad med slamfärg.

När ska jag måla?

Bästa resultat uppnår du om du målar när det är ”lagom” varm och ”lagom” torrt. Måla inte på en starkt solvärmd yta (färgen torkar för snabbt med risk för flagning) eller på vått trä (fuktkvoten bör vara under 18 %). Lägsta dygnstemperatur för målning är +5° C.

Nymålning

Nytt och obehandlat virke grundmålas med Falu Rödfärg Original förtunnad med 10-20% vatten. Använd en ny Falu Rödfärg slamfärgspensel som du doppar i färgen och börjar jobba in färgen i träet i ett tunt skikt.

Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg.

Ommålning

Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta. Måla tunt och arbeta in färgen till god täckning.

Allmänt

Falu Rödfärg Original baseras på naturliga pigment och kulören kan variera något mellan tillverkningspartier. Byt därför färgparti vid husknutarna. På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första strykningen, men täcks vid andra strykningen eller vid ommålningen om några år.

Rör om färgen väl med nya, rena verktyg tills den är slät. Om färgen upplevs som för tjock kan man späda med lite vatten till önskad konsistens. Färgen ska ej vispas.

Tid

Alla målar i sin egen takt, men du kan räkna med ungefär tre timmars målningsarbete per 30 m², vilket motsvarar en 10-litersburk Falu Rödfärg Original.

Relaterade produkter