fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Tips och råd

Tips för målning med Falu Rödfärg Knut&Foder

Få bästa resultat! Här hittar du enkla snabba tips och råd så att just ditt målarprojekt blir så bra och smidigt som möjligt.

Inför målning

Ett bra förarbete lägger grunden för ett lyckat och hållbart resultat – här får du tips och råd kring förberedelserna inför målning av knutar, foder, vindskivor eller andra hussnickerier med Falu Rödfärg Knut&Foder.

BORSTA YTAN

Om virket är fabriksgrundat eller helt nytt och obehandlat börjar du med att borsta ytan ren från smuts och damm.

Om virket är målat sedan tidigare ska all löst sittande färg och trä avlägsnas med skrapa och stålborste. Borsta sedan bort allt löst sittande damm.

Använd både munskydd och skyddsglasögon när du borstar eftersom det dammar en hel del.

TVÄTTA OCH MÖGELBEHANDLA YTAN

Tvätta sedan ytorna med lämplig typ av fasadtvätt. Vi rekommenderar dessutom att alltid använda ett mögeldödande medel innan målning.

Målning med Falu Rödfärg Knut&Foder.

Vid målning

Bästa möjliga förutsättningar ger bästa möjliga resultat – det här ska du tänka på och säkerställa innan första penseldraget.

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT GOTT RESULTAT

Innan du börjar måla behöver du säkerställa att träet är tillräckligt torrt – fuktkvoten ska vara högst 15%. Tänk också på att dygnstemperaturen inte ska understiga +10 grader, så kolla gärna väderprognosen för kommande dagar och nätter. Måla inte i direkt solsken eller på en starkt soluppvärmd yta.

UNDVIK FÄRGSTÄNK

Oavsett vilka snickerier du ska måla är det alltid att rekommendera maskering och täckning av de närliggande ytorna du inte vill få färg på. Om du ändå skulle råka spilla eller stänka färg på fel ställen gäller det att vara snabb med torktrasan. Lite vatten med såpa eller diskmedel kan hjälpa vid svåra fläckar.

ANTAL STRYKNINGAR

Börja med att röra om färgen noggrant. På nytt obehandlat trä ska färgen spädas med 10% vatten för den första strykningen. Låt sedan torka i 48 timmar innan nästa strykning, denna gång med outspädd färg.

På tidigare målade ytor räcker det normalt med en strykning outspädd färg.

På hårt utsatta ytor, till exempel ytor med söder- eller västerläge, kan man med fördel stryka en sista gång efter 72 timmar – för extra lång hållbarhet.

UNDVIK NYANSSKILLNADER

Tänk på att kulören kan skifta något mellan olika tillverkningsomgångar. Om hinkarna har olika batchnummer: byt då hink vid husknuten för att undvika eventuella nyansskillnader.

Efter målning

Du är färdig med målningen – härligt! Men innan du kan luta dig tillbaka och njuta finns det några sista saker du behöver göra.

RENGÖR VERKTYG

Efter målning torkas mesta möjliga färg bort från verktygen. Rengör dem sedan i vatten med lite diskmedel.

ÖVERBLIVEN FÄRG

Färgrester och burkar med överbliven färg (även intorkad färg) ska lämnas in på återvinningscentral.

NJUT AV RESULTATET

När allt är klart och bortstädat finns det bara en sak som återstår: att njuta av resultatet av vackert nymålade knutar, foder, vindskivor eller andra hussnickerier. Dessutom med en matt yta i perfekt symbios med en fasad målad med Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad.