fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Slamfärg

Slamfärg från Falu Rödfärg

SVERIGES MEST BEPRÖVADE SLAMFÄRG

Är det dags att måla huset eller någon annan byggnad? Då kan vi hjälpa dig hitta rätt slamfärg!

Falu Rödfärg är Sveriges mest beprövade slamfärg, känd för den klassiska röda kulören som satt färg på ett helt land. Färgen har dessutom anor från 1500-talet. Vår ursprungliga slamfärg har utvecklats med nya kulörer och idag finns Falu Rödfärg Original som röd, ljusröd, grå och svart. Den finns dessutom både som handstrykningsfärg och som sprutfärg.

Du kan använda slamfärg från Falu Rödfärg om fasaden du ska måla är omålad och av obehandlat trä eller om fasaden är målad med slamfärg sedan tidigare.

Det går utmärkt att byta kulör mellan våra slamfärger. Dock är det viktigt att ni är noga med underarbetet för att få ett optimalt resultat. Den gamla, röda kulören bör vara så pass gammal att den har börjat att krita, det vill säga släpper lätt ifrån väggen.

När en slamfärg börjar bli gammal så bryts linoljan i färgen ned och pigmentet börjar släppa ifrån väggen. Detta är helt naturligt och precis så det ska gå till och är ett tecken på att det är dags att börja planera en ommålning. Om den gamla röda kulören fortsatt är stark och sitter fast i underlaget så finns det en risk att den kommer att synas igenom om ett antal år när den nya mörka kulören börjar brytas ned.

Vi rekommenderar därför att ni säkerställer att den gamla färgen är så pass gammal att den släpper lätt så att ni noggrant kan borsta bort så mycket som möjligt. Ju mer ni får bort, desto bättre blir det nya resultatet. Vi rekommenderar att ni använder Falu Rödfärg Stållevang som är både skonsam emot panelerna samtidigt som den är effektiv nog för att få bort den gamla färgen. Sitter det rejält fast på sina ställen så kan det behöva skrapas lite försiktigt.

Färg som andas

Öppet skikt som låter träet andas = minskad risk för röta

Lättarbetad

Enkelt förarbete och lätt att förnya och underhålla

Livslängd

Bra kulörbeständighet och goda resultat vid fuktbalans-tester

FALU RÖDFÄRG - SVERIGES MEST ÄLSKADE FASADFÄRG!

Utöver fasadfärgen Falu Rödfärg Original har vi även Falu Rödfärg Knut&Foder, ett färgsystem för snickeridetaljer med ett brett utbud av kulörer. Kulörerna har historiska kopplingar till rödfärgen och samma vackra matta yta som fasadfärgen Original. Vi erbjuder även ett sortiment med högkvalitativa och anpassade tillbehör. Du kan, med andra ord, måla hela ditt hus Falu Rödfärg!

Hur framställs slamfärg?

Slamfärgen tillreds när vatten kokas ihop med råg eller vetemjöl. Detta är det som sedan utgör bindemedlet. Sedan tillsätts vitriol och pigment. Idag är det också vanligt att man tillsätter en mindre mängd linolja som gör färgen något filmbildande beroende på hur mycket linolja som tillsätts.

Pigmentet som tillsätts i slamfärgen består av uppslammade jordpigment eller vittrade slaggrester av malm. Vilken kulör som pigmentet blir bestäms beroende på hur länge och med vilken temperatur det bränns. Desto längre pigmentet bränns, och vid högre temperaturer, desto mörkare blir det. Den största producenten av rödfärgspigment är Falu koppargruva, där det fortfarande, precis som det gjort i väldigt många år, hämtas råvaror för att framställa Falu Rödfärgs egna, mest beprövade slamfärg.

När du ska måla med slamfärg

En sak man ska tänka på när man målar med slamfärg är att måla på ohyvlat virke. Färgen fäster allra bäst på en ruggad yta som med fördel tvättas ren från eventuellt löst sittande färg med en tvättborste. Om fasades tidigare är målad med slamfärg räcker det många gånger med en enda strykning. Om du har tänkt att måla på nytt virke så kan det vara bra med två strykningar för det bästa resultatet.

Det man dock ska undvika är att måla med slamfärg i starkt solsken, då färgen torkar för fort vilket gör att den inte fäster lika bra som vanligt. Den normala torktiden beroende på väder och vind är annars några timmar.

Uppgrenna naturhus målat med Falu Rödfärgs slamfärg.

Vi har återförsäljare över hela Sverige!

Att måla om sitt hus är en investering, inte minst i arbetstid. Då vill du naturligtvis att resultatet ska motsvara dina förväntningar, och hålla i många, många år. Vill du komplettera ditt färgköp med kunniga tips och målningsråd, föreslår vi att du köper Falu Rödfärg hos en färgfackhandlare.