fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Behöver jag behandla kvistar/kådafläckar innan målning?

På underlag av sågad gran (som är det vanligaste panelvirket) så behövs ingen extra behandling av kvistar eller fläckar av kåda.
Om granpanelen är hyvlad bör du välja Falu Rödfärg Träfasad.

Med Falu Rödfärg Träfasad följer du ordinarie instruktioner med två strykningar med minst 48h mellan varje. Första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning.
Vill du absolut ha Falu Rödfärg Original slamfärg så får du förtunna den med 15% vatten samt tillsätta 1% Yes diskmedel. Stryk på mycket tunt med färg och låt torka ett dygn. Därefter stryker du en andra gång mycket tunt. Eventuellt kan du behöva en tredje supertunn strykning för att erhålla full täckning. På detta sättet bygger du upp en yta på hyvlat virke med slamfärg.

På underlag av furu (tex stockpanel eller timmerhus) behöver du inte heller behandla kvistarna innan målning – det är ingen idé.
Solvärmen kommer att koka ut kåda ur kvistarna i alla fall. Det kommer alltid att synas var kvistarna är under färgen, det är en av anledningarna till varför granpanel är standard på hus.

Furupanel eller Furutimmer har en kärna bestående av kådrikt trä som blir väldigt fett. Här är det svårare att få Falu Rödfärg Original att fästa bra och även här rekommenderar vi 1% Yes diskmedel i första strykningen för bättre vidhäftning.

Vad gäller hyvlat virke av furu gäller samma som för gran, se ovan.

Relaterade produkter