Falu Rödfärg Original Att välja färg

 • Vad är skillnaden på Falu Rödfärg Original och Falu Rödfärg Träfasad?

  Falu Rödfärg Träfasad är ingen slamfärg som Falu Rödfärg Original är, utan en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Medan slamfärg endast fäster på ytor som tidigare målats med just slamfärg, kan Falu Rödfärg Träfasad målas på ytor som tidigare målats med andra färgsystem, till exempel alkydoljefärg. Träfasad har liknande vackra matta yta som Originalet, så för de som vill ha känslan av Falu Rödfärg Original, men som begränsas av det färgsystem som huset tidigare målats med, finns Falu Rödfärg Träfasad som ett ypperligt alternativ.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på betong?

  Ja, det brukar gå bra att måla på betong men risken är stor att du måste måla om ofta.

  Länk till detta svar
 • Måla pallkragar med Falu Rödfärg

  Att måla pallkragar med Falu Rödfärg på utsidan går bra. Då pallkragar ofta är hyvlade kräver det lite extra omsorg vid målningen. Späd ut färgen med 15% vatten samt tillsätt 1% diskmedel för att bryta ytspänningen vilket gör att färgen fastnar bättre på hala ytor. Det innebär 0,5 dl diskmedel på en 5 L hink med Falu Rödfärg.

  Stryk ett tunt lager med färg på pallkragen och låt torka ett dygn. Stryk därefter ytterligare ett tunt lager med förtunnad färg men utan diskmedel. Eventuellt kan en tredje tunn strykning behövas för att uppnå full täckning.

  Lycka till!

  Länk till detta svar
 • Behöver jag behandla kvistar/kådafläckar innan målning?

  På underlag av sågad gran (som är det vanligaste panelvirket) så behövs ingen extra behandling av kvistar eller fläckar av kåda.
  Om granpanelen är hyvlad bör du välja Falu Rödfärg Träfasad.

  Med Falu Rödfärg Träfasad följer du ordinarie instruktioner med två strykningar med minst 48h mellan varje. Första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning.
  Vill du absolut ha Falu Rödfärg Original slamfärg så får du förtunna den med 15% vatten samt tillsätta 1% Yes diskmedel. Stryk på mycket tunt med färg och låt torka ett dygn. Därefter stryker du en andra gång mycket tunt. Eventuellt kan du behöva en tredje supertunn strykning för att erhålla full täckning. På detta sättet bygger du upp en yta på hyvlat virke med slamfärg.

  På underlag av furu (tex stockpanel eller timmerhus) behöver du inte heller behandla kvistarna innan målning - det är ingen idé.
  Solvärmen kommer att koka ut kåda ur kvistarna i alla fall. Det kommer alltid att synas var kvistarna är under färgen, det är en av anledningarna till varför granpanel är standard på hus.

  Furupanel eller Furutimmer har en kärna bestående av kådrikt trä som blir väldigt fett. Här är det svårare att få Falu Rödfärg Original att fästa bra och även här rekommenderar vi 1% Yes diskmedel i första strykningen för bättre vidhäftning.

  Vad gäller hyvlat virke av furu gäller samma som för gran, se ovan.

  Länk till detta svar
 • Kan jag måla över den röda Falu Rödfärg Original med en annan kulör?

  Tekniskt sett går det bra men vi kan inte garantera att grundfärgen inte syns igenom. Det är viktigt att färgen har hunnit åldras och kritar innan man försöker måla över. Då gör man samma förarbete som vid vanlig ommålning. Resultatet kan bli bra från början men när den nya färgen åldras finns risk för att den ursprungliga röda kulören syns.

  Det kan även uppstå ränder i fasaden när virket rör på sig vartefter väder och temperatur ändras.

  Länk till detta svar
 • Jag har hört att Falu Rödfärg Svart kan bränna sönder träet när solen ligger på?

  En mörkare yta är såklart varmare i solen än vad en vit är, vilket skulle kunna medföra ökad sprickbildning. Men än så länge har vi ingen erfarenhet av, eller har sett exempel på, att så skulle vara fallet.

  Länk till detta svar
 • Vilka kulörer finns Falu Rödfärg i?

  Falu Rödfärg Original kommer i fyra olika kulörer; Falu Rödfärg Röd, Falu Rödfärg Ljusröd, Falu Rödfärg Svart och Falu Rödfärg Grå. Falu Rödfärg Träfasad och Knut&Foder finns i åtta olika kulörer. Under Färger kan du se de olika kulörerna samt en utförlig produktbeskrivning.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på gran?

  Absolut, det går jättebra att måla med Falu Rödfärg på gran. Det gäller alla våra färgsystem; Falu Rödfärg Original, Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på timmerpanel, värmetimmer, stockpanel och planktimmer?

  Ja, det går bra att måla på dessa underlag. Med Falu Rödfärg Original är det viktigt att man målar tunt, och det kan krävas runt 3 strykningar med förtunnad färg för ett lyckat resultat.

  Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är det inga problem. De fäster både på hyvlat och ohyvlat virke.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg inomhus?

  Ja, det går att måla inomhus med Falu Rödfärg, men det är inget vi rekommenderar eftersom Falu Rödfärg inte är gjord för inomhusmålning. Den främsta anledningen till att det inte är ett bra alternativ är att färgen kritar, dvs färgar av sig om något vidrör väggen, tex möbler eller kläder.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på lärkträ?

  Lärk är ett ovanligt panelvirke i Sverige så därför har vi inte så mycket erfarenhet att luta oss emot. Generellt sett är lärkträ lite för "fett" för att Falu Rödfärg ska fästa ordentligt. Är träet gammalt kan du prova på en liten bit och se. Går färgen fint in i träet ska det gå bra att måla, men om den pärlar sig på ytan kommer det förmodligen inte att fungera.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på horisontella ytor, exempelvis ett broräcke?

  Nej, att måla med Falu Rödfärg på liggande ytor är inget vi rekommenderar. Färgen exponeras på ett sätt som gör att den åldras mycket snabbare och det kräver tätare ommålningar.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på läkt/panellock där kanterna är hyvlade?

  Ja, men det är viktigt att du målar tunt. Om färglagret på de hyvlade kanterna blir för tjockt finns det stor risk att färgen flagnar.

  För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på hyvlat som ohyvlat virke.

  Länk till detta svar
 • Vad har Falu Rödfärg Original för RGB-nummer?

  Röd = RGB 147,51,29
  Ljusröd = RGB 163,95,35
  Svart = RGB 0,0,0

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på hyvlat virke?

  Falu Rödfärg Original är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke - dock är det viktigt att man målar tunt, och att man är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

  För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på både hyvlat och ohyvlat virke.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på tryckimpregnerat trä?

  Ja, det brukar gå bra att måla på tryckimpregnerat virke, men vänta minst ett år så att det hinner torka ut ordentligt. Finns det fukt kvar i virket ökar risken för mögel. Det gäller alla slamfärger. Även om du inte målar med Falu Rödfärg utan någon annan färg bör du vänta ett år eftersom täta färger riskerar att spricka och flagna om det finns fukt kvar i virket.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg på yta tidigare målad med: - Oljefärg? - Lasyr? - Pigmenterad olja? - Vattenlöslig lasyr? - Tjära? - Tjära, terpentin och linolja? - Akrylatfärg? - Järnvitriol? - Fabriksgrund?

  OBS!
  Falu Rödfärg Original är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgsmålade ytor - vilket innebär att resultatet kan vara varierande om man väljer att måla en yta som är behandlad eller målad med något annat. Därmed inte sagt att det inte kan bli bra.

  Nedan följer generella råd. Det kan vara stor skillnad på två underlag med samma yta, beroende på hur gammal färgen är etcetera. Så även om det bör gå bra att måla över exempelvis pigmenterad olja, rekommenderar vi att du alltid provar att måla en yta först och se om det fungerar. När du testmålar ska du helst välja en yta på huset som är så skyddad och opåverkad som möjligt, exempelvis under en taknock. Fungerar det där så kan du vara ganska säker på att det fungerar på resten av huset också.

  Alkydfärg: Nej.
  Lasyr: Ja, om den är gammal och torr.
  Pigmenterad olja: Ja, det bör gå.
  Vattenlöslig lasyr: Ja, om den är gammal.
  Tjära, terpentin och linolja: Det kan fungera.
  Akrylatfärg: Nej.
  Järnvitriol: Ja, det är inga problem.
  Fabriksgrund: Det beror på vilken typ av grund det är. Hör med din leverantör om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg.

   

  För Falu Rödfärg Träfasad  och Falu Rödfärg Knut & Foder gäller:

  Alkydfärg: Ja.
  Lasyr: Ja.
  Pigmenterad olja: Ja, det bör gå.
  Vattenlöslig lasyr: Ja.
  Tjära, terpentin: Det kan fungera, testa innan.
  Linolja: Ja.
  Akrylatfärg: Nej.
  Järnvitriol: Ja.
  Fabriksgrund: Ja.
  Slamfärg: Ja.

  Länk till detta svar
 • Jag har Falu Rödfärg idag - kan jag måla över det med en oljefärg, eller en annan typ av färg?

  Fråga färgtillverkaren av den nya färgen för att vara på den säkra sidan.

  Länk till detta svar
 • Jag har oljefärg på mitt hus idag. Om jag skrapar ordentligt, kan jag måla över med Falu Rödfärg då?

  Ja, det går bra att måla över om man använder Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder. Vi rekommenderar inte att man målar över oljefärger med Falu Rödfärg Original.

  Om du väldigt gärna vill ha slamfärg på ditt hus råder vi dig att överväga att byta hela fasadpanelen istället eftersom det är enklare.

  Länk till detta svar
 • Rödfärg som rödfärg - är det någon skillnad?

  Ja. Det är bara Falu Rödfärg som har råvara från Falu Gruva – det pigment som ger färgen dess unika egenskaper. Falu Rödfärg är en spännande färg som skiftar i nyanser beroende på ljus; i varmt kvällsljus blir färgen intensiv, närapå självlysande. Till skillnad från sina syntetiska systrar är Falu Rödfärg levande. Hon har humör, helt enkelt. Det är det som har gjort henne så älskad av husägare i över 300 år.

  Om det är den traditionella färgen du vill måla ditt hus med kan du alltså inte köpa vilket märke som helst med benämningen ”falurött” eller "rödfärg", för varken kulör eller lyster kommer vara densamma. Falu Rödfärg är originalet.

  Det finns bara en Falu Rödfärg – allt annat är kopior.

  Länk till detta svar
 • Hur vet jag att det är Falu Rödfärg jag köper?

  Våra burkar går att känna igen på den karaktäristiska landskapssiluetten längs med burken, på vår logotype (den målade, röda gaveln) och på att det står ”Falu Rödfärg” tryckt på framsidan. Landskapssiluetten har samma färg som innehållet i hinken. Ser inte burken ut såhär, ja då är det helt enkelt inte Falu Rödfärg. Äkta Falu Rödfärg finns i kulörerna Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

  Länk till detta svar
 • Var hittar jag batch-numret på min burk?

  Batchnumret består av sju eller nio siffror och återfinns oftast mellan lockkanten och texten ”Falu Rödfärg” högst upp på burken. Det kan också sitta på lock-kanten. Numret talar om vilket färg-kok burken kommer ifrån.

  Länk till detta svar
 • Vad har Falu Rödfärg Original för RAL-nummer?

  Falu Rödfärg Original:

  Röd = RAL 3009, Ral något mörkare röd
  Ljusröd = RAL 8004, Ral något ljusare gul
  Svart = RAL 7021
  Grå = RAL 7016

   

  Länk till detta svar
 • Vad har Falu Rödfärg Original för NCS-nummer?

  Falu Rödfärg Original bränns till rätt kulör i stora ugnar där kulören kontrolleras manuellt en gång i timmen. Det brända pigmentet förvaras i 6 olika silos och när det är dags för malning tar vi ur minst två silos för att få fram en så jämn kulör som möjligt. Men eftersom det är ett naturpigment kan vi inte grantera en konstant kulör, det är därför man bör byta färgparti vid en knut t.ex. Nedanstående NCS koder är de vi strävar mot.

  Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
  Ljusröd, närmaste NCS: S 4550-Y70R (utan linolja)
  S 5040-Y70R (med linolja)
  Svart, närmaste NCS: S 8500-N
  Grå, närmaste NCS: S 8000-N

  Länk till detta svar
 • Vad har Falu Rödfärg Original för PMS-nummer?

  Röd = PMS 484
  Ljusröd = PMS 167
  Svart = PMS Process Black

  Observera att Pantone-färger kan variera mycket beroende på vilket papper det trycks på.

  Länk till detta svar