fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Hur ofta ska man måla om med Falu Rödfärg?

Hur ofta ska man måla om med Falu Rödfärg?

Hur ofta du ska måla om med Falu Rödfärg beror först och främst på vilken av våra färgtyper du väljer. Förutom vår traditionella slamfärg Falu Rödfärg Original, innehåller vårt färgsortiment numera också Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder. Tumregeln för Falu Rödfärg Original är att det bör gå ungefär 8-10 år innan det är dags att måla om, medan Träfasad och Knut&Foder har en livslängd på 10-12 år. Men förutsättningarna styr – en del fasader eller sidor på huset kan klara sig fint längre än så medan andra behöver en uppfräschning tidigare.

 

Målningsintervall för Falu Rödfärg Original 

Det är svårt att exakt säga hur ofta man behöver måla om en fasad med Falu Rödfärg Original. Men generellt kan man säga att det normalt bör gå ungefär 8-10 år mellan ommålningarna. Saker som kan påverka målningsintervallen är bland annat klimat och fasadens exponering av solljus och fukt. Det kan också variera mellan husets sidor och beroende på om det är syd- eller västfasader. En sida på huset kan klara sig bra i 15 år, medan en annan sida behöver målas om redan efter 6 år. 

Du märker att det är dags att måla om när huset tappat färg – bokstavligen. När slamfärg åldras bryts linoljan i färgen ned och pigmentet börjar då släppa från väggen. Det kallas för att färgen ”kritar” och är ett tecken på att det är dags för ommålning. När det gäller slamfärg är det en fördel att vänta ut den och inte måla om för tidigt. När färgen har hunnit åldrats tillräckligt släpper den lättare från väggen när du borstar – och det nya lagret du målar på får chansen att arbetas in ordentligt i träet.

 

Målningsintervall för Träfasad och Knut&Foder

För färgtyperna Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder gäller riktlinjen cirka 10-12 år. Men även där beror målningsintervallen mycket på hur utsatt fasaden eller sidan på huset är. 

Anlita gärna en professionell målare för att få rådgivning om när det är dags att måla om ditt hus med Falu Rödfärg. 

Relaterade produkter