fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Frågor & svar

Målningen

Frågor och svar om allt som är bra att veta kring målningen med Falu Rödfärg Original.

Hur späder man Falu Rödfärg?

Man kan späda Falu Rödfärg med vatten för att få en tunnare och mer lättarbetad färg. Dock finns det risk att färgen förlorar sitt skydd mot väder och vind. Det är därför viktigt att följa anvisningarna för när och hur du späder Falu Rödfärg för att säkerställa bästa möjliga färgkvalitet. Späder du ut färgen för mycket kan det ge en sämre täckförmåga och hållbarhet.

Vattnet du späder med ska vara kallt och rent. Rör om i färgen innan du börjar späda och rör om efter hand som du häller på vatten. Tillsätt vattnet till färgen i små mängder och långsamt. Rör efter varje tillsats av vatten. Testa gärna färgen på en mindre yta innan du börjar måla. 

 

När och hur späder man Falu Rödfärg?

Vi har numera flera olika färgtyper i vårt sortiment. Läs anvisningarna för den färg som du har valt.

Falu Rödfärg Original: Om du ska måla nytt och obehandlat trä behöver du måla två lager, varav det första lagret ska spädas med 10 procent vatten. Låt sedan färgen torka i minst ett dygn innan du målar lager nummer två med outspädd färg. Om fasaden sedan tidigare är målad med rödfärg behöver du inte grundmåla eller späda ut färgen. Måla då bara ett lager med oförtunnad färg.

Falu Rödfärg Knut&Foder: När du ska måla obehandlat trä för första gången med Falu Rödfärg Knut&Foder ska du måla i två lager. Vid den första strykningen ska färgen spädas med 10% vatten. Därefter väntar du minst 48 timmar innan du målar lager nummer två med outspädd färg. 

Falu Rödfärg Träfasad: På nytt obehandlat trä spädes färgen med 10% vatten vid första strykningen. Låt torka i 48 timmar. Stryk därefter en gång med outspädd färg. Tidigare målade ytor målas normalt en gång med outspädd färg.

Falu Rödfärg Sprutfärg: Sprutfärgen har en tunnare konsistens och ska inte spädas mer.

Länk till det här svaret

Hur många lager Falu Rödfärg krävs vid målning?

Hur många lager Falu Rödfärg du behöver måla beror på vilken typ av Falu Rödfärg du väljer och hur underlaget ser ut. Är det tidigare målat eller nytt obehandlat trä? I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för våra olika färgtyper.

 

Hur många lager Falu Rödfärg Träfasad krävs?

Med Falu Rödfärg Träfasad behövs två lager med minst 48 timmar mellan varje målning vid nymålning av obehandlat virke. Vid första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. Vid andra strykningen ska färgen vara oförtunnad. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning. Vid ommålning räcker det dock normalt med en strykning av Falu Rödfärg Träfasad.

 

Hur många lager Knut & Foder krävs?

Även med Falu Rödfärg Knut&Foder ska du måla två lager vid nymålning av obehandlat trä. Vid den första grundstrykningen ska färgen spädas med 10% vatten. Därefter väntar du minst 48 timmar innan du målar lager nummer två, och den gången med outspädd färg. På särskilt hårt utsatta ytor kan du med fördel måla ett tredje lager. Men precis som med Falu Rödfärg Träfasad räcker det oftast med en enda strykning outspädd färg på tidigare målade ytor.

 

Hur många lager Falu Rödfärg Original krävs? 

Med Falu Rödfärg Original räcker det vanligtvis med en enda strykning med oförtunnad färg, om fasaden tidigare målats med slamfärg. Om du har tänkt att måla med Falu Rödfärg Original på nytt virke så kan det dock vara bra med två till tre strykningar för att uppnå bästa resultatet. Börja med att grundmåla fasaden en gång med Falu Rödfärg som har förtunnats med 10% vatten. Vänta minst ett dygn innan du färdigmålar med en strykning oförtunnad färg. Tänk på att färgen ska arbetas in i virket i tunna skikt, måla inte för tjockt.

Länk till det här svaret

Hur många strykningar Falu Rödfärg krävs när du ska måla?

Hur många strykningar Falu Rödfärg krävs när du ska måla ditt hus? Det beror i första hand på om det gäller nymålning eller ommålning av ett hus, samt vilken av våra olika färgtyper du väljer.

 

Hur många strykningar Falu Rödfärg Original krävs?

Det är olika beroende på om det är nymålning eller ommålning. Vid nymålning ska färgen strykas två gånger. Vid ommålning använder ni färgen som den är direkt ur hinken utan spädning med vatten. Måla tunt! För tjockt med färg resulterar ofta i att färgen börjar krackelera och sedan flagna.

 

Hur många strykningar Falu Rödfärg Träfasad krävs?

Vid nymålning av obehandlat trä ska Falu Rödfärg Träfasad strykas två gånger – eventuellt tre gånger på ställen som är extra utsatta. Vid ommålning av tidigare målad yta räcker det normalt med en strykning.

 

Hur många strykningar Falu Rödfärg Knut&Foder krävs?

Även med Falu Rödfärg Knut&Foder ska du måla två lager om det gäller nymålning av obehandlat virke, och med fördel tre lager på utsatta ställen. Dock räcker det i regel med en strykning vid ommålning.

 

Hur länge ska man vänta mellan strykningarna?

Om färgen inte är tillräckligt torr riskerar den att släppa när du målar igen, vilket förstör båda lagren. Ge det hellre för mycket tid än för lite, även om du är otålig att se resultatet efter två lager. Med Falu Rödfärg Original behöver du vänta minst 24 timmar innan du stryker färgen en andra gång. Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder bör torka minst 48 timmar innan du målar andra lagret.

 

Förbered underlaget

För att färgen ska hålla, oavsett vilken typ av färg du väljer, krävs ett bra underarbete. Borsta bort löst sittande färg och smuts. Börja gärna med en stålborste och borsta sedan hela ytan med en kvast. Falu Rödfärgs stålborstar är speciellt anpassade för att effektivt ta bort gammal färg utan att skada träfasaden. Är fasaden tidigare målad med slamfärg räcker det att du borstar ytan noggrant med en stålborste samt kvast. Borsta ända ned till fast underlag så att lös färg och grånat trä försvinner. När ytan är ordentligt borstad ska du använda någon form av alg- eller mögeltvätt för att säkerställa att inga mögelsporer finns kvar innan du börjar måla.

Länk till det här svaret

Att måla pallkragar med Falu Rödfärg på utsidan går bra. Då pallkragar ofta är hyvlade kräver det lite extra omsorg vid målningen. Späd ut färgen med 15% vatten samt tillsätt 1% diskmedel för att bryta ytspänningen vilket gör att färgen fastnar bättre på hala ytor. Det innebär 0,5 dl diskmedel på en 5 L hink med Falu Rödfärg.

Stryk ett tunt lager med färg på pallkragen och låt torka ett dygn. Stryk därefter ytterligare ett tunt lager med förtunnad färg men utan diskmedel. Eventuellt kan en tredje tunn strykning behövas för att uppnå full täckning.

Lycka till!

Länk till det här svaret

Det går utmärkt att byta kulör mellan våra slamfärger. Dock är det viktigt att ni är noga med underarbetet för att få ett optimalt resultat. Den gamla, röda kulören bör vara så pass gammal att den har börjat att krita, det vill säga släpper lätt ifrån väggen.

När en slamfärg börjar bli gammal så bryts linoljan i färgen ned och pigmentet börjar släppa ifrån väggen. Detta är helt naturligt och precis så det ska gå till och är ett tecken på att det är dags att börja planera en ommålning. Om den gamla röda kulören fortsatt är stark och sitter fast i underlaget så finns det en risk att den kommer att synas igenom om ett antal år när den nya mörka kulören börjar brytas ned.

Vi rekommenderar därför att ni säkerställer att den gamla färgen är så pass gammal att den släpper lätt så att ni noggrant kan borsta bort så mycket som möjligt. Ju mer ni får bort, desto bättre blir det nya resultatet. Vi rekommenderar att ni använder Falu Rödfärg Stållevang som är både skonsam emot panelerna samtidigt som den är effektiv nog för att få bort den gamla färgen. Sitter det rejält fast på sina ställen så kan det behöva skrapas lite försiktigt.

Se och läs om våra Tillbehör så hittar du även våra penslar som vi rekommenderar att ni använder. Borsten på dessa är lite kortare, styvare och bredare för bättre påläggning av färgen och högre täckförmåga, vilket gör att du spar tid. Borsten är en blandning av natur- och syntetborst som gör att penseln håller och släpper färgen på bästa sätt, speciellt anpassat för Falu Rödfärg.

Vi rekommenderar även att ni alltid behandlar väggen med påväxtdödande medel innan ni målar om. Ibland kan det sitta sporer i träfibrerna även om det inte syns direkt på ytan ännu. Det är en relativt enkel process att göra och det finns flera olika leverantörer med dessa produkter. Borsta först och sen behandla väggen innan nymålning.

Länk till det här svaret

Ta hand om färgstänket och fläckarna medan de fortfarande är blöta och rengör med vatten och lite vanligt diskmedel.
Har du spillt på betong eller fogar, försök med ett surt rengöringsmedel, t.ex. wc-rent.

Färg på tyg är svårt att få bort. Ta plagget till en kemtvätt och förklara för dem att det är järnoxid som orsakat fläcken så brukar de kunna hjälpa till.

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Original är torr på ytan efter ca 1 timme. Låt dock skyddet kring fönster och husgrund sitta kvar i några dagar för säkerhets skull. Vid kraftigt regn kan färgen rinna och färga husgrund och sockel.

Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder behöver lite längre tid på sig att torka på grund av mängden linolja. De är klibbfria efter ca 12 timmar och genomtorra efter ca 48 timmar.

Länk till det här svaret

Nej. För bästa resultat när du målar med Falu Rödfärg (och andra fasadfärger) ska virket vara torrt. Om du målar på blött trä är det stor risk för att virket inte suger åt sig färgen. Fukten i träet (fuktkvoten) kan mätas med instrument. Den får vara högst 18%. Om du inte har möjlighet att använda dig av ett sånt instrument kan du alltid känna på virket med handen. Känns det fuktigt? Då bör du låta träet torka innan målning.

Länk till det här svaret

Normalt händer ingenting alls om det börjar regna när du målat, men om det har varit slagregn kan färgen fälla och du kan, om du har otur, behöva måla om när fasaden har torkat.

Låt gärna skyddsplasten för fönster och mark sitta kvar några dagar om det är risk för regn.

Jag målade igår och direkt efter jag var färdig började det störtregna – vad händer nu?

Länk till det här svaret

Tänk på att inte måla på starkt solvärmd yta eller på vått trä.

Lägsta temperatur för målning är +5 grader.

Undvik att måla om det är risk för nattfrost.

Stryk alltid virket uppifrån och ner, ta inte exempelvis överdelen av panelen först och nederdelen sen. Om man ”målar halva huset i taget” finns det risk för att resultatet blir ojämnt.

Bättringsmåla inte. Om du bättringsmålar spikskallar och liknande finns det väldigt stor risk att huset kommer att upplevas som ”prickigt”.

Är huset nybyggt? Vänta en månad eller två innan du målar 2:a gången, då fäster färgen bättre på spik-skallarna.

Länk till det här svaret

Nymålning: Nytt och obehandlat virke grundmålas med Falu Rödfärg förtunnad med 10-20% vatten. Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg.

Ommålning: Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta. Måla tunt och arbeta in färgen till god täckning.

Allmänt: Falu Rödfärg baseras på naturliga pigment och kulören kan variera något mellan tillverkningspartier. Byt därför färgparti vid husknutarna. På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första strykningen, men täcks vid andra strykningen eller vid ommålningen om några år.

Hur gör jag när jag ska måla med Falu Rödfärg Original?

Länk till det här svaret

För Falu Rödfärg Original bör det gå ungefär 8-10 år innan du målar om. Men mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och om det är syd- och västfasader; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år.

Tänk på att inte måla om för ofta. Färgen ska börja krita, dvs pigmentet sitter löst på fasaden, innan du målar om. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.

Falu Rödfärg Träfasad har en längre ommålningsintervall och håller normalt 10 – 12 år.

Länk till det här svaret

Nej. Om du målar på blött trä är det stor risk att färgen inte sugs in i virket, så vi rekommenderar att du inväntar bättre väder innan du börjar måla.

Kan man måla med Falu Rödfärg om det regnar?

Länk till det här svaret

Ja, det är inga problem att vänta med att måla till våren. Om det finns risk för mögelsporer i virket är det däremot viktigt att du tvättar fasaden innan du målar.

Om jag har nytt virke på hösten, är det ok att bara grundmåla det och sen låta det stå till sommaren innan jag färdigstryker?

Länk till det här svaret

Vi rekommenderar att du grundar först. Har du möjlighet får du gärna låta det stå så ett par månader innan du färdigstryker, då får du oftast bättre fäste på spikskallar.

Vad är bäst; att grundmåla först, eller att färdigstryka ogrundat på en gång och måla igen efter något år?

Länk till det här svaret

Nej, det behövs inte. Mer linolja gör bara att färgen fäster sämre när du ska måla.

Behöver jag förstärka ändträet med linolja eller något annat?
The texture of the end of the tree. Saw cut wood close up. Rough-wood on floors. Wood background. The end of the tree. Generative AI
Länk till det här svaret

Om du borstat ner färgen så att underlaget är trärent, eller så gott som trärent, bör du behandla virket som om det vore nytt. Börja med att grundmåla fasaden med ett lager där Falu Rödfärg Original har förtunnats med 10% vatten. Låt torka i minst ett dygn och måla sedan ett andra lager med outspädd färg.

 Hur många lager krävs för fasader där ytan är så gott som trären efter borstning?

Länk till det här svaret

Det beror på vilken typ av transportgrund det är. Fråga din leverantör innan du målar om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg. Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder kan du måla över de flesta former av transportgrund.

Generellt sett gäller att Falu Rödfärg Original målas på obehandlat, ohyvlat virke.

Länk till det här svaret

Nej. Från det att lägsta dygnstemperaturen är +5 grader går det bra att måla. Undvik att måla om det finns risk för att temperaturen ska ner under + 5 grader under natten. Man ska även undvika att måla i direkt, varmt, strålande solsken. Är det för varmt och brännande på väggen hinner färgen torka innan den sjunker in i fasaden vilket gör att det riskerar att flagna.

Kan man måla med Falu Rödfärg oavsett årstid?

 

 

Länk till det här svaret

När det gäller kritning av Falu Rödfärg uppstår den när färgen åldras, och är en signal på att det är dags att måla om. Under tak tar det av förklarliga skäl längre tid än ute i det fria. Så lite förenklat kan man säga att Falu Rödfärg färgar av sig när det är dags att måla om, och sällan sålänge färgen är ny.

Länk till det här svaret