fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Frågor & svar

Övrigt

Frågor och svar om extra tillsatser och diverse annat som rör Falu Rödfärg Original.

Vad innehåller Falu Rödfärg?

Falu Rödfärg Original är en slamfärg, gjord på naturliga ingredienser. Det som gör Falu Rödfärg Original till en unik slamfärg är att den innehåller ett pigment från Falu Gruvas mineralisering. Av kopparfattig malm bildas en slags ”rödmull”, som förutom koppar innehåller 21 olika naturliga mineraler som tex järnockra, zink och kiselsyra. Resultatet blir en vacker färg med matt med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir Falu Rödfärgs kulör intensiv och glimrande. Det är också pigmentet som ger färgen dess unika och naturligt skyddande egenskaper. 

Receptet är ingen hemlighet och är i princip detsamma nu som 1764. Pigmentet blandas med vatten, mjöl, linolja och lite såpa. Naturliga ingredienser som kokas ihop och blir till Falu Rödfärg Original. Ett enkelt recept som ändå är omöjligt att kopiera.

 

Vad innehåller Falu Rödfärg mer än ingredienserna?

Falu Rödfärg innehåller mycket mer än bara de konkreta ingredienserna. Färgen har använts sedan 1500-talet och innehåller hundratals berättelser om Sverige. Den röda stugan är en symbol för trygghet, gemenskap och frihet.

 

Vad är fördelarna med färgen?

Det finns många svar på frågan om vad som är fördelarna med Falu Rödfärg Original. Den är hållbar och innehåller enbart naturliga ingredienser, till skillnad från plast- och syntetfärger. Färgen låter träet andas och skyddar dessutom träet från väder och vind. 

Falu Rödfärg har en äkta lyster som ingen annan husfärg har, vilket är ett resultat av det unika pigmentet från Falu Gruva. 

Falu Rödfärg är också en lättarbetad färg på flera sätt. Underarbetet är otroligt viktigt, men inte alls så omfattande som med många andra typer av färger där underlaget måste skrapas noga. Med Falu Rödfärg borstar du helt enkelt bara bort löst sittande färg innan du tvättar fasaden och sedan målar på ett nytt lager Falu Rödfärg. Färgen är också lätt att stryka och därmed väldigt tacksam att arbeta med. 

Länk till det här svaret

Vi får ibland frågor om man kan blanda i tillsatser själv i Falu Rödfärg Original. Det kan handla om exempelvis antimögelmedel, kopparvitriol eller linolja. Vårt svar är att det inte är något vi rekommenderar. Antimögelmedel tillsätter vi redan i färgen under kontrollerade former, mer linolja kan medföra filmbildning på fasaden och kopparvitriol kan även i små halter riskera att du får en kulörförändring åt det blå-lila hållet. Vi kan inte förutse hur färgen reagerar och vår produktgaranti gäller inte om blandat i produkter själv, därför avråder vi alltid från det.

Länk till det här svaret

Nej, det rekommenderar vi inte. Vi tillsätter redan antimögelmedel i färgen under kontrollerade former.

Vi rekommenderar inte att man blandar i produkter själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Kan jag blanda i mögelmedel, exempelvis Boracol, i Falu Rödfärg?

Länk till det här svaret

Nej, det är inget vi rekommenderar. Kopparvitriolen kan ha en positiv effekt i färgen för att förhindra mögelpåväxt men redan vid små halter riskerar man att få en kulörförändring åt det blå-lila hållet.

Vi rekommenderar inte att man blandar i produkter själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Kan jag tillsätta extra kopparvitriol i Falu Rödfärg Original?

Länk till det här svaret

Ibland kan det vara svårt att veta vad som fungerar ihop. Riksantikvarieämbetet kan ge råd om färgsättning, Svensk Byggtjänst har en bokhandel som säljer böcker i bland annat detta ämne och på rödfärgspriset.se kan du kika runt bland nominerade bidrag och få lite inspiration.

Länk till det här svaret