Falu Rödfärg Original Målningen

 • Hur ofta behöver jag måla om?

  För Falu Rödfärg Original bör det gå ungefär 8-10 år innan du målar om. Men mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och om det är syd- och västfasader; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år.

  Tänk på att inte måla om för ofta. Färgen ska börja krita, dvs pigmentet sitter löst på fasaden, innan du målar om. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.

  Falu Rödfärg Träfasad har en längre ommålningsintervall och håller normalt 10 - 12 år.

  Länk till detta svar
 • Måla pallkragar med Falu Rödfärg

  Att måla pallkragar med Falu Rödfärg på utsidan går bra. Då pallkragar ofta är hyvlade kräver det lite extra omsorg vid målningen. Späd ut färgen med 15% vatten samt tillsätt 1% diskmedel för att bryta ytspänningen vilket gör att färgen fastnar bättre på hala ytor. Det innebär 0,5 dl diskmedel på en 5 L hink med Falu Rödfärg.

  Stryk ett tunt lager med färg på pallkragen och låt torka ett dygn. Stryk därefter ytterligare ett tunt lager med förtunnad färg men utan diskmedel. Eventuellt kan en tredje tunn strykning behövas för att uppnå full täckning.

  Lycka till!

  Länk till detta svar
 • Byta kulör från Falu Rödfärg Original Röd till Falu Rödfärg Original Svart

  Det går utmärkt att byta kulör mellan våra slamfärger. Dock är det viktigt att ni är noga med underarbetet för att få ett optimalt resultat. Den gamla, röda kulören bör vara så pass gammal att den har börjat att krita, det vill säga släpper lätt ifrån väggen.

  När en slamfärg börjar bli gammal så bryts linoljan i färgen ned och pigmentet börjar släppa ifrån väggen. Detta är helt naturligt och precis så det ska gå till och är ett tecken på att det är dags att börja planera en ommålning. Om den gamla röda kulören fortsatt är stark och sitter fast i underlaget så finns det en risk att den kommer att synas igenom om ett antal år när den nya mörka kulören börjar brytas ned.

  Vi rekommenderar därför att ni säkerställer att den gamla färgen är så pass gammal att den släpper lätt så att ni noggrant kan borsta bort så mycket som möjligt. Ju mer ni får bort, desto bättre blir det nya resultatet. Vi rekommenderar att ni använder Falu Rödfärg Stållevang som är både skonsam emot panelerna samtidigt som den är effektiv nog för att få bort den gamla färgen. Sitter det rejält fast på sina ställen så kan det behöva skrapas lite försiktigt.

  Se och läs om våra Tillbehör så hittar du även våra penslar som vi rekommenderar att ni använder. Borsten på dessa är lite kortare, styvare och bredare för bättre påläggning av färgen och högre täckförmåga, vilket gör att du spar tid. Borsten är en blandning av natur- och syntetborst som gör att penseln håller och släpper färgen på bästa sätt, speciellt anpassat för Falu Rödfärg.

  Vi rekommenderar även att ni alltid behandlar väggen med påväxtdödande medel innan ni målar om. Ibland kan det sitta sporer i träfibrerna även om det inte syns direkt på ytan ännu. Det är en relativt enkel process att göra och det finns flera olika leverantörer med dessa produkter. Borsta först och sen behandla väggen innan nymålning.

  Länk till detta svar
 • Jag råkade spilla lite när jag målade. Hur får jag bort det?

  Ta hand om färgstänket och fläckarna medan de fortfarande är blöta och rengör med vatten och lite vanligt diskmedel.
  Har du spillt på betong eller fogar, försök med ett surt rengöringsmedel, t.ex. wc-rent.

  Färg på tyg är svårt att få bort. Ta plagget till en kemtvätt och förklara för dem att det är järnoxid som orsakat fläcken så brukar de kunna hjälpa till.

  Länk till detta svar
 • Vad har Falu Rödfärg för torktid?

  Falu Rödfärg Original är torr på ytan efter ca 1 timme. Låt dock skyddet kring fönster och husgrund sitta kvar i några dagar för säkerhets skull. Vid kraftigt regn kan färgen rinna och färga husgrund och sockel.

  Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder behöver lite längre tid på sig att torka på grund av mängden linolja. De är klibbfria efter ca 12 timmar och genomtorra efter ca 48 timmar.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg om träet är lite fuktigt?

  Nej. För bästa resultat när du målar med Falu Rödfärg (och andra fasadfärger) ska virket vara torrt. Om du målar på blött trä är det stor risk för att virket inte suger åt sig färgen. Fukten i träet (fuktkvoten) kan mätas med instrument. Den får vara högst 18%. Om du inte har möjlighet att använda dig av ett sånt instrument kan du alltid känna på virket med handen. Känns det fuktigt? Då bör du låta träet torka innan målning.

  Länk till detta svar
 • Jag målade igår och direkt efter jag var färdig började det störtregna – vad händer nu?

  Normalt händer ingenting alls om det börjar regna när du målat, men om det har varit slagregn kan färgen fälla och du kan, om du har otur, behöva måla om när fasaden har torkat.

  Låt gärna skyddsplasten för fönster och mark sitta kvar några dagar om det är risk för regn.

  Länk till detta svar
 • Vad ska jag tänka på när jag ska måla?

  Tänk på att inte måla på starkt solvärmd yta eller på vått trä.

  Lägsta temperatur för målning är +5 grader.

  Undvik att måla om det är risk för nattfrost.

  Stryk alltid virket uppifrån och ner, ta inte exempelvis överdelen av panelen först och nederdelen sen. Om man "målar halva huset i taget" finns det risk för att resultatet blir ojämnt.

  Bättringsmåla inte. Om du bättringsmålar spikskallar och liknande finns det väldigt stor risk att huset kommer att upplevas som "prickigt".

  Är huset nybyggt? Vänta en månad eller två innan du målar 2:a gången, då fäster färgen bättre på spik-skallarna.

  Länk till detta svar
 • Hur gör jag när jag ska måla med Falu Rödfärg Original?

  Nymålning: Nytt och obehandlat virke grundmålas med Falu Rödfärg förtunnad med 10-20% vatten. Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg.

  Ommålning: Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta. Måla tunt och arbeta in färgen till god täckning.

  Allmänt: Falu Rödfärg baseras på naturliga pigment och kulören kan variera något mellan tillverkningspartier. Byt därför färgparti vid husknutarna. På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första strykningen, men täcks vid andra strykningen eller vid ommålningen om några år.

  Länk till detta svar
 • Färgar Falu Rödfärg av sig?

  När det gäller kritning av Falu Rödfärg uppstår den när färgen åldras, och är en signal på att det är dags att måla om. Under tak tar det av förklarliga skäl längre tid än ute i det fria. Så lite förenklat kan man säga att Falu Rödfärg färgar av sig när det är dags att måla om, och sällan sålänge färgen är ny.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg om det regnar?

  Nej. Om du målar på blött trä är det stor risk att färgen inte sugs in i virket, så vi rekommenderar att du inväntar bättre väder innan du börjar måla.

  Länk till detta svar
 • Om jag har nytt virke på hösten, är det ok att bara grundmåla det och sen låta det stå till sommaren innan jag färdigstryker?

  Ja, det är inga problem att vänta med att måla till våren. Om det finns risk för mögelsporer i virket är det däremot viktigt att du tvättar fasaden innan du målar.

  Länk till detta svar
 • Vad är bäst; att grundmåla först, eller att färdigstryka ogrundat på en gång och måla igen efter något år?

  Vi rekommenderar att du grundar först. Har du möjlighet får du gärna låta det stå så ett par månader innan du färdigstryker, då får du oftast bättre fäste på spikskallar.

  Länk till detta svar
 • Behöver jag förstärka ändträet med linolja eller något annat?

  Nej, det behövs inte. Mer linolja gör bara att färgen fäster sämre när du ska måla.

  Länk till detta svar
 • Jag har borstat ner färgen och nu är det nästan trärent. Måste jag grunda och måla som om virket vore nytt, eller räcker det med en strykning med outspädd färg?

  Måla som om virket vore nytt.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg om virket är transportgrundat?

  Det beror på vilken typ av transportgrund det är. Fråga din leverantör innan du målar om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg. Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder kan du måla över de flesta former av transportgrund.

  Generellt sett gäller att Falu Rödfärg Original målas på obehandlat, ohyvlat virke.

  Länk till detta svar
 • Kan man måla med Falu Rödfärg oavsett årstid?

  Nej. Från det att lägsta dygnstemperaturen är +5 grader går det bra att måla. Undvik att måla om det finns risk för att temperaturen ska ner under + 5 grader under natten. Man ska även undvika att måla i direkt, varmt, strålande solsken. Är det för varmt och brännande på väggen hinner färgen torka innan den sjunker in i fasaden vilket gör att det riskerar att flagna.

   

   

  Länk till detta svar