Falu Rödfärg original röd

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet och idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Trä är levande och till skillnad från plast och oljefärger lever Falu Rödfärg med sitt underlag. Den låter träet andas, vilket minskar risken för röta, och den följer träets naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla.

Täckförmåga: 3m2 / liter
Målningstemperatur: Yttertemperatur +5c – +25c
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt

 • Röd: 

  Den klassiska faluröda färgen.

 • Närmsta NCS: 

  S 5040-Y80R

 • 10 liter
  Rek. pris 569 kr
 • 5 liter
  Rek. pris 349 kr

Falu Rödfärg Original Ljusröd

En något ljusare och varmare kulör. Den vanligaste nyansen på 1700-talet, men som nu upplever en renässans även på moderna hus.

Täckförmåga: 3m2 / liter
Målningstemperatur: Yttertemperatur +5c – +25c
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt

 • Närmaste NCS: 

  S 4550-Y70R (utan linolja)

 • Närmaste NCS: 

  S 5040-Y70R (med linolja)

 • 10 liter
  Rek. pris 749 kr
 • 5 liter
  Rek. pris 449 kr

Falu Rödfärg Original Svart

Mycket uppskattad bland arkitekter och designers och allt vanligare i modern träarkitektur.

Täckförmåga: 3m2 / liter
Målningstemperatur: Yttertemperatur +5c – +25c
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt

 • Närmaste NCS: 

  S 8500-N

 • 10 liter
  Rek. pris 799 kr
 • 5 liter
  Rek. pris 479 kr

Falu Rödfärg Original Grå

En mörk, blyertsgrå nyans, något mildare än svart.

Täckförmåga: 3m2 / liter
Målningstemperatur: Yttertemperatur +5c – +25c
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt

 • Närmaste NCS: 

  S 8000-N

 • 10 liter
  Rek. pris 799 kr
 • 5 liter
  Rek. pris 479 kr

Fördelar med färgen

Falu Rödfärg Original är en slamfärg, vilket är en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas - den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Den minimerar risken för röta. De naturligt skyddande egenskaperna är en förklaring till varför Falu Rödfärg blivit Sveriges mest älskade utomhusfärg.

Håller färgen

Den naturliga pigmentet från Falu Gruva gör färgen helt unik. De flesta slamfärger påverkas av solljuset, särskilt röda färger är känsliga. Men Falu Rödfärg håller sin vackra kulör, år efter år så du slipper måla om ditt hus lika ofta. Du sparar tid och pengar och kan istället njuta av ditt vackra hus.

Bäst i test

Pigmentet innehåller ca 20 naturliga mineraler som gör att träet konserveras. Trots ett tufft och varierande klimat så skyddar och bevarar Falu Rödfärg våra hus. Under 2015 lät vi testa Falu Rödfärg emot 15 olika slamfärger på marknaden för att jämföra kvaliteten. Vår färg håller en jämn yta utan sprickbildningar under hela testperioden, medan flera av kopiorna krackelerar redan efter testets motsvarighet till två år.

Ekonomiskt

Falu Rödfärg Original är ett levande bevis för att kvalitet lönar sig i längden. Ett omfattande test visar att Falu Rödfärg håller flera år längre än andra slamfärger. Det gäller både kulörbeständigheten och själva kvaliteten på ytan. Billiga kopior på marknaden påvisar tydliga ojämnheter i kulören och krackelerar redan efter 2 - 4 år. Vill du hålla ditt trähus friskt och vackert kan det alltså bli dyrt att att köpa billigt.

Äkta lyster

Falu Rödfärg Original innehåller ett unikt pigment från Falu Gruvas mineralisering. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden, bildas ”rödmull”, som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av mer än tjugo olika naturliga mineraler som exempelvis järnockra, kiselsyra och zink. Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande.

Lättarbetad

Originalet är en färg som är lätt att stryka, enkel att underhålla och har en lång livslängd. Färgen ska vara ett offerskikt. Det är dags att måla om huset när färgpigmentet ligger löst på ytan, ``färgen kritar``. Då är det bara att borsta bort löst sittande färg, gärna med Falu Rödfärg stållevang, från din fasad och måla igen.

Tradition

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet. Sedan 1764 har färgen tillverkats hos oss, i princip på samma sätt och med samma recept som nu. Falu Rödfärg har som få andra företeelser satt en unik prägel på Sverige och det svenska landskapet.

Vi har återförsäljare över hela Sverige!

Att måla om sitt hus är en investering, inte minst i arbetstid. Då vill du naturligtvis att resultatet ska motsvara dina förväntningar, och hålla i många, många år. Vill du komplettera ditt färgköp med kunniga tips och målningsråd, föreslår vi att du köper Falu Rödfärg hos en färgfackhandlare.

Allmänna frågor

 • Var kan jag få råd om färgsättning?

  Ibland kan det vara svårt att veta vad som fungerar ihop. Riksantikvarieämbetet kan ge råd om färgsättning, Svensk Byggtjänst har en bokhandel som säljer böcker i bland annat detta ämne och på rödfärgspriset.se kan du kika runt bland nominerade bidrag och få lite inspiration.

 • Är det samma pigment i alla era kulörer?

  För Falu Rödfärg Original är det samma pigment. Alla Falu Rödfärg Originals kulörer är sprungna ur en och samma råvara, som sen har bränts vid olika temperaturer för att få fram de olika kulörerna, Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

  För Falu Rödfärg Träfasad / Knut&Foder så är det andra pigment.

 • Kan Falu Rödfärg självantända (pga linoljan), om man har en trasa eller en pensel med färgen liggande?

  Mängden linolja i Falu Rödfärg är inte tillräckligt stor för att kunna självantända. Men för att vara på den säkra sidan bör du hantera trasor mm som om det fanns risk för självantändning. På så sätt behöver du inte oroa dig.

 • Vad har Falu Rödfärg Original för RGB-nummer?

  Röd = RGB 147,51,29
  Ljusröd = RGB 163,95,35
  Svart = RGB 0,0,0

 • Vad har Falu Rödfärg Original för PMS-nummer?

  Röd = PMS 484
  Ljusröd = PMS 167
  Svart = PMS Process Black

  Observera att Pantone-färger kan variera mycket beroende på vilket papper det trycks på.

 • Vad har Falu Rödfärg Original för NCS-nummer?

  Falu Rödfärg Original bränns till rätt kulör i stora ugnar där kulören kontrolleras manuellt en gång i timmen. Det brända pigmentet förvaras i 6 olika silos och när det är dags för malning tar vi ur minst två silos för att få fram en så jämn kulör som möjligt. Men eftersom det är ett naturpigment kan vi inte grantera en konstant kulör, det är därför man bör byta färgparti vid en knut t.ex. Nedanstående NCS koder är de vi strävar mot.

  Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
  Ljusröd, närmaste NCS: S 4550-Y70R (utan linolja)
  S 5040-Y70R (med linolja)
  Svart, närmaste NCS: S 8500-N
  Grå, närmaste NCS: S 8000-N

 • Vad har Falu Rödfärg Original för RAL-nummer?

  Falu Rödfärg Original:

  Röd = RAL 3009, Ral något mörkare röd
  Ljusröd = RAL 8004, Ral något ljusare gul
  Svart = RAL 7021
  Grå = RAL 7016

   

 • Kommer pigmentet ta slut?

  Vi använder den kopparfattiga malmen från Falu Gruva och eftersom gruvan stängde 1992 kommer ingen ny råvara upp. Den råvaran som idag ligger runt Falu Gruva beräknas räcka i ungefär 80 år till - sen är det dags att ge sig ner i gruvan och hämta mer.

 • Kan jag förvara Falu Rödfärg hur som helst?

  Nej, inte hur som helst. Falu Rödfärg är frostkänsligt och bör alltså inte förvaras där det finns risk för frost. Om färgen har frusit blir den grynig och omöjlig att röra till en slät färg. Då är det tyvärr bara att lämna in den till miljöstation och köpa ny färg. Problem med att färgen kan frysa gäller inte bara Falu Rödfärg utan de flesta fasadfärger speciellt om de är vattenbaserade.

 • Var hittar jag batch-numret på min burk?

  Batchnumret består av sju eller nio siffror och återfinns oftast mellan lockkanten och texten ”Falu Rödfärg” högst upp på burken. Det kan också sitta på lock-kanten.
  Numret talar om vilket färg-kok burken kommer ifrån.

 • Hur länge håller en burk Falu Rödfärg?

  Ett bra riktmärke är att Falu Rödfärg håller ett år i öppnad förpackning och två år i oöppnad om den förvaras frostfritt.

 • Hur ofta behöver jag måla om?

  Ungefär 8-10 år bör gå mellan ommålningarna. Ommålningsintervallen tenderar att öka med tiden. Men mycket beror naturligvis också på hur utsatt fasaden är och väderstreck; en sida på huset kan klara sig bra i 15 år och en mycket utsatt fasad kan behöva ny färg efter 6 år.
  Det är viktigt att inte måla om för ofta, då blir färglagret för tjockt och fasaden kan börja flagna.

 • Hur källsorterar jag Falu Rödfärg?

  Överbliven färg lämnar du till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

 • Hur vet jag att det är Falu Rödfärg jag köper?

  Våra burkar går att känna igen på den karaktäristiska landskapssiluetten längs med burken, på vår logotype (den målade, röda gaveln) och på att det står ”Falu Rödfärg” tryckt på framsidan. Landskapssiluetten har samma färg som innehållet i hinken. Ser inte burken ut såhär, ja då är det helt enkelt inte Falu Rödfärg. Äkta Falu Rödfärg finns i kulörerna Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

 • Kan jag elda upp panel målad med Falu Rödfärg?

  Nej, inget annat avfall än trädgårdsavfall får eldas hemma. Virket skall lämnas till en återvinningsstation och sorteras efter de regler som gäller i Din kommun.

 • Vad har hänt om färgen är grynig?

  Är färgen grynig och omöjlig att röra upp till en jämn färg, har den tyvärr frusit. Då går den inte att använda utan ska lämnas in till en återvinningsanläggning. Falu Rödfärg är en färskvara och måste förvaras frostfritt, då håller den i två år om burken är oöppnad. Är burken öppnad bör du använda den inom ett år.

 • Falu Rödfärg Original och aluzink, zinkplåt eller aluminiumplåt

  Vid kraftigt regn kan Falu Rödfärg Original fälla ut koppar eller järnvitriol. Då finns risk för missfärgning av plåt, zink eller stenplattor. Läs mer på Byggtjänst hemsida:
  Byggtjänst

 • Färgar Falu Rödfärg av sig?

  När det gäller kritning av Falu Rödfärg uppstår den när färgen åldras, och är en signal på att det är dags att måla om. Under tak tar det av förklarliga skäl längre tid än ute i det fria. Så lite förenklat kan man säga att Falu Rödfärg färgar av sig när det är dags att måla om, och sällan sålänge färgen är ny.