fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Frågor & svar

Att välja färg

Frågor och svar för dig som funderar på att måla ditt hus med Falu Rödfärg Knut&Foder

Gällande Falu Rödfärg Knut&Foder så vill vi inte rekommendera den till räcket. Falu Rödfärg Knut&Foder är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja och ska användas på hussnickerier i skyddade lägen. På utsatta ytor som t ex räcken och handledare är det bättre att välja en filmbildande färg med alkyd eller akrylat som bindemedel. Dessa har längre molekylkedjor än linolja och är mer lämpade på ytor som är direkt utsatta för väta. Färgfackhandeln kan ge tips på lämplig färg till räcket

Länk till det här svaret

Vilken Falu Rödfärg är bäst?

Det finns inget enkelt svar på vilken Falu Rödfärg som är bäst. Det beror bland annat på vad du ska måla och vilket uttryck du vill ha. För att välja rätt färg när du ska måla ditt hus, bör du ta hänsyn till husets arkitektur och omgivningar. Sedan är det förstås smaken som avgör. Prata gärna med en färgspecialist eller besök en färgbutik för råd om vilken Falu Rödfärg som är bäst för ditt hus.

 

Slamfärg – vilken Falu Rödfärg är bäst?

Det finns flera rödfärger och slamfärger, men bara en Falu Rödfärg. Den enda slamfärg som innehåller pigment från Falu Gruva. Ett naturligt pigment som ger Falu Rödfärg dess unika och skyddande egenskaper. Falu Rödfärg Original finns i fyra olika kulörer: Röd, Ljusröd, Svart och Grå. Och vilken av dessa kulörer som är bäst – ja, det är helt och hållet en smaksak.

 

Vilken är bäst av Falu Rödfärgs olika färgtyper?

Däremot finns numera också Falu Rödfärg Träfasad, som är ett alternativ för dem som önskar känslan av Falu Rödfärg, men som begränsas av det färgsystem som huset tidigare målats med. Det är alltså det rätta valet för dem som drömmer om ett hus målat med Falu Rödfärg, men att huset de äger inte tidigare varit målat med slamfärg och därför inte kan målas med Falu Rödfärg Original. Falu Rödfärg Träfasad är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Den har liknande egenskaper och utseende som Falu Rödfärg Original, men är mer flexibel och går att måla på flera typer av underlag. 

 

Vilken Falu Rödfärg är bäst för målning av knutar?

Ska du måla knutar, foder, vindskivor eller andra hussnickerier är Falu Rödfärg Knut&Foder den bästa Falu Rödfärgen att välja. Den är, likt som Träfasad, en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Den har också ett matt utseende som påminner om Falu Rödfärg Original, vilket skapar ett mer enhetligt intryck på ett hus målat med en matt fasadfärg som exempelvis Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad.

Så, svaret på frågan om vilken Falu Rödfärg som är bäst beror helt enkelt på vilka förutsättningar ditt hus har, samt om du ska måla fasad eller hussnickerier.

Länk till det här svaret

Vad kostar Falu Rödfärg?

Hur mycket det kostar att måla ditt hus med Falu Rödfärg beror naturligtvis på hur stort huset är och hur mycket färg du behöver. Det beror också på vilken av våra färgtyper du väljer och hur många strykningar som krävs för ett jämnt och fint resultat. Priset per burk kan också variera mellan olika återförsäljare.

 

Vad kostar Falu Rödfärg Original?

Vårt rekommenderade pris för Falu Rödfärg Original skiljer sig beroende på kulör. För Falu Rödfärg Original Röd är vårt rekommenderade pris 479 kronor för 5-litersburkarna och 699 kronor för 10-litersburkarna. För Falu Rödfärg Original Ljusröd, Svart och Grå är vårt rekommenderade pris 579 kronor för 5-litersburkarna och 899 kronor för 10-litersburkarna.

Men priserna kan också variera mellan olika återförsäljare.

 

Prisexempel – normalstor villa

En liter Falu Rödfärg Original har en täckförmåga på 3 m2, vilket betyder att en 10-litersburk räcker till att måla 30 m2. För en mindre stuga på drygt 60 kvadratmeter skulle det alltså kunna räcka med endast två 10-litersburkar för att måla hela stugan.

För en normalstor villa på 150 kvadratmeter innebär detta att du behöver fem stycken 10-litersburkar för att måla hela huset med en strykning (vilket normalt räcker vid ommålning). Beroende på vilken kulör du väljer blir priset för färgen totalt mellan 3 495 kronor och 4 495 kronor. Sedan tillkommer förstås kostnader för tillbehör. 

 

Vad kostar Falu Rödfärg Träfasad?

För Falu Rödfärg Träfasad gäller samma rekommenderade priser för samtliga nio kulörer, det vill säga 2199 kronor för 10-litersburkarna, 1429 kronor för 5-litersburkarna och 349 kronor för 1-litersburkarna.

 

Vad kostar Falu Rödfärg Knut&Foder?

Även när det gäller Falu Rödfärg Knut&Foder är vårt rekommenderade pris samma för samtliga nio kulörer: 899 kronor för 3-litersburkarna och 399 kronor för 1-litersburkarna. 

Det kan vara en god idé att jämföra priser hos olika leverantörer och butiker för att hitta bästa priset på Falu Rödfärg.

Länk till det här svaret

Falu Rödfärg Knut&Foder och Falu Rödfärg Träfasad är framtagen för att användas på trä, både hyvlat och ohyvlat. Färgen fäster på de flesta typer av tidigare målade ytor, även tidigare slamfärgsmålade ytor.

Dock skall man undvika att måla på ytor som sedan tidigare är målade med s.k. akrylatfärg. Akrylat är ”termoplastisk” vilket betyder att den rör vid olika temperaturer och ger därmed upphov till sprickor och flagning.

Länk till det här svaret

Färgen är i grunden baserad på linolja och vatten. Den ger liknande utseende och känsla som Falu Rödfärg Original slamfärg, bland annat låter den underlaget andas vilket är den bästa metoden att förhindra röta. Färgen är helt matt.

Länk till det här svaret

Nej, färgen finns tillgänglig bara som fasta kulörer. Kulörerna till Falu Rödfärg Knut&Foder/Träfasad är framtagna speciellt med tanke på traditionella svenska kulörer och för att de ska harmoniera med omgivande natur. Om andra färger önskas går det dock att blanda de olika kulörerna sinsemellan för att uppnå önskad nyans.

Länk till det här svaret