Falu Rödfärg Original Problem

 • Färgen har frusit. Kan jag koka om den?

  Generellt sett är färgen förstörd om den frusit.

  Man kan försöka koka om den. Då gör du en ny mjölredning med ungefär 5 viktprocent mjöl, blandar den i färgen och kokar upp färgen på nytt så att den tjocknar och går att blanda ihop till en jämn färg.

  Länk till detta svar
 • Vad har hänt om färgen är för tjock?

  Färgen ska inte vara för tjock innan du målar, utan vara enkel att doppa penseln i och stryka på. Rör om färgen ordentligt och späd med lite vatten tills den känns bra innan du stryker den på fasaden.

  Länk till detta svar
 • Vad har hänt om färgen flagnar?

  Om färgen flagnar beror det oftast på någon av följande orsaker:

  * Dåligt underarbete, gammal färg och/eller smuts har inte borstats bort.
  * Mycket döda fibrer på ytan som inte har borstats bort.
  * Att målningen har skett i för starkt solsken eller på för varm panel.
  * Att färgen strukits på för tjockt.
  * Att färgen strukits på fuktigt virke.

  Om färgen har flagnat måste en del av arbetet göras om. Borsta/skrapa ner flagorna ordentligt med stålborste och måla om mycket tunt med utspädd färg.

  Länk till detta svar
 • Vad har hänt om målarfärgen ser konstig ut i hinken/har delat på sig?

  Finns det risk för att den kan ha frusit? Om färgen frusit ordentligt, det vill säga om vatten ligger ovanpå och färgpigment och mjöl ligger i botten på burken, så kommer det med största sannolikhet inte att gå att måla med den.

  Men, innan du ger upp och köper en ny kan du försöka röra ihop färgen; om det blir en slät färg så går den att använda. Om det inte blir en homogen färg, utan den fortfarande är kornig eller delad, så är det tyvärr dags att köpa en ny.

  Länk till detta svar
 • Vad har hänt om färgen pärlar sig på ytan när jag stryker på den?

  Om färgen inte sjunker in i underlaget när du målar dit hus, utan pärlar sig på toppen, är det med största sannolikhet underlagets fel. Är det en hård, blank yta? Är ytan kanske för fet eller hyvlad? Falu Rödfärg Original är en fasadfärg främst anpassad för obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgade ytor där den kan få bra fäste.

  En annan vanlig orsak till att färgen pärlar sig är om virket är målat sen tidigare med någon annan typ av fasadfärg än slamfärg. Kan det vara oljefärg under? I så fall kommer det tyvärr inte att gå att använda Falu Rödfärg Original; den kommer helt enkelt inte att fästa.

  Falu Rödfärg Träfasad fäster på fler olika underlag som hyvlat och ohyvlat virke, gammal slamfärg, linoljefärg, alkydfärg eller lasyr.

  Länk till detta svar
 • Vad har hänt om färgen är grynig?

  Är färgen grynig och omöjlig att röra upp till en jämn färg har den tyvärr frusit. Då går den inte att använda utan ska lämnas in till en återvinningsstation. Falu Rödfärg är en färskvara och måste förvaras frostfritt, då håller den i två år om burken är oöppnad. Är burken öppnad bör du använda den inom ett år.

  Länk till detta svar