fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Varför krackelerar Falu Rödfärg?

Varför krackelerar Falu Rödfärg?

Varför Falu Rödfärg krackelerar kan bero på olika saker. Oftast är det ett resultat av att färgen inte har hanterats rätt, att målning har skett i starkt solsken eller att underlaget är felaktigt. 

Det är viktigt att följa instruktionerna vid målning av Falu Rödfärg och se till att grundarbetet och målningen utförs på rätt sätt. Om färgen börjat krackelera bör det åtgärdas så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.

 

Dåligt underarbete – en vanlig orsak till varför färg krackelerar

Underarbetet är A och O för att färgen inte krackelerar. Innan man målar med Falu Rödfärg ska ytan på fasaden borstas noggrant med en kvast och en stålborste. Du ska borsta ända ned till fast underlag så att löst sittande färg och grånat trä försvinner. När fasaden är borstad ska du tvätta den med någon form av alg- eller mögeltvätt, annars finns det risk för att mögelsporer i virket börjar växa igen direkt efter målning. Läs mer om det viktiga underarbetet här.

 

Målning i starkt solsken 

En annan vanlig orsak till att Falu Rödfärg krackelerar är att målningen har skett i direkt solsken eller att panelen har varit för varm. En molnig vår- eller försommardag (utan regn) är den bästa möjliga dagen för målning med Falu Rödfärg Original.

 

För tjocka lager Falu Rödfärg

Att färgen har strukits i för tjocka lager är också en vanlig orsak till att den krackelerar. Falu Rödfärg Original ska strykas i tunna lager som arbetas in i träet.

Relaterade produkter