fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

HIMLENS FÄRG

I början av 1900-talet blev så kallad Dalablått en populär fönsterkulör. Idag har den blå nyansen blivit allt mer populär och skapar en vacker kontrast till exempelvis den röda fasaden.

MÅLA HELA HUSET MED FALU RÖDFÄRG

Falu Rödfärg Knut&Foder är en vattenbaserad linoljefärg avsedd för målning av knutar, foder och vindskivor. En lättarbetad färg som finns i nio tidlösa kulörer – alla med en matthet och lyster som samspelar med en fasad målad med Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad. Som alltid med vår färg låter även Knut&Foder träet andas och röra sig på ett naturligt sätt, vilket hjälper det att hålla sig friskt.

DET HÄR KAN DU MÅLA MED FALU RÖDFÄRG KNUT&FODER

Linoljebasen i Knut&Foder medför att färgen går att måla på många typer av underlag, till exempel på träytor med åldrad alkyd, linoljefärg eller på gammal slamfärg som verkligen är mogen för ommålning, samt på omålade ytor av både ohyvlat och hyvlat virke.

LINOLJEFÄRG FÖR HUSETS DETALJER

Falu Rödfärg Knut&Foder Blå

En vacker och dämpad blå nyans.

Täckförmågan är 6 m² / liter.

Ange uppskattad väggyta du ska måla i kvadratmeter för att beräkna antal liter som behövs.

Tillgängliga alternativ

1 liter399 kr
3 liter889 kr

Snabbfakta

Täckförmåga

6-7 m² / liter

Glans

Helmatt

Torktid

Klibbfri efter 12 timmar, torr efter ca 2 dygn

Målningstemp

Yttertemperatur +10°C till +25°C

Teknisk information

Bindemedel

Linolja

Spädning

Vatten

Verktyg

Pensel med syntetisk borst
Rengörs med vatten och diskmedel

VOC

Gränsvärde (Kat A/d): 130g/l (2010)
Produktens VOC: <130g/l

Närmsta NCS

S5020-R90B

Fördelar med färgen

Falu Rödfärg Knut&Foder ger en vackert matt yta och är främst avsedd att användas på knutar, foder och vindskivor men passar även till andra hussnickerier. Det är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja.

Homogen

Många husknutar, fönsterfoder och vindskivor är idag målade med oljefärger. Det ger en blank, nästan plastig yta som skär sig mot en matt fasadyta. Falu Rödfärg Knut&Foder har samma vackra matta yta som Falu Rödfärg Original och Falu Rödfärg Träfasad, och tillsammans skapar de en enhetlighet som ger huset ett vackrare helhetsintryck.

Kulörer

Knut&Foder har nio fasta kulörer som är traditionella och noga utvalda. Färgen är framtagen för att på ett balanserat och naturligt sätt samspela på hus målade med Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad. Dessa tidlösa kulörer bevarar ett månghundraårigt uttryck. Och med sin unika karaktär är den med och skapar ny, klassisk arkitektur.
Om andra kulörer önskas går det att blanda de olika kulörerna sinsemellan för att uppnå önskad nyans. Falu Rödfärg tillhandahåller inga blandningsrecept.

Färg som andas

Färgen har linoljefärgens egenskaper och ett utseende som påminner om vår slamfärg. Till exempel bildar det färdiga färgskiktet ingen tät hinna utan låter träet på ett naturligt sätt andas vilket gör att fukt inte stängs inne och på så sätt riskerar att ge upphov till röta. Till skillnad emot gammal, renodlad linoljefärg har Knut&Foder högre andningsförmåga vilket tar bort risken för s.k. linoljeblåsor.

Lättarbetad

Falu Rödfärg Knut&Foder är en vattenburen dispersionsfärg baserad på linolja. Detta gör att färgen blir väldigt lättarbetad och enkel att stryka ut. Knut&Foder är inte lika känslig för tjocka färglager som en slamfärg. 1 liter färg räcker till ca 6-7 m². Fäster på både ohyvlat och hyvlat virke.

Livslängd

Denna färg sitter på några av de fasaddetaljer som är mest utsatta för väder och vind och som får ett hårt slitage. Där krävs det en robust och högkvalitativ färg. Ungefär 10-12 år bör gå mellan ommålningarna. Mycket beror naturligtvis på väderstreck och hur pass utsatta fasaddetaljerna är; snickerier på en sida på huset kan klara sig bra i 15 år och snickerier på en mycket utsatt sida kan behöva ny färg efter 6 år.

Underlag

Linoljebasen i Knut&Foder medför att färgen går att måla på många typer av underlag, till exempel på träytor med åldrad alkyd, linoljefärg eller slamfärg, samt på omålade ytor av både ohyvlat och hyvlat virke. Dock rekommenderas inte att den används på ytor tidigare målade med så kallad akrylatfärg. Akrylat är ”termoplastisk” vilket betyder att den rör sig vid olika temperaturer och ger därmed upphov till sprickor och flagning.

Så här gör du

Nytt obehandlat eller fabriksgrundat virke borstas rent från smuts och damm. På tidigare målade ytor ska all löst sittande färg och trä, så kallad gråved, avlägsnas med skrapa eller stålborste. Borsta sedan bort allt löst sittande damm. Ytorna tvättas med fasadtvätt. Behandla med mögelhämmande medel innan målning. Om det finns mögelsporer kvar i virket finns det risk för att det börjar växa igen direkt efter målningen.

Rör om färgen noggrant. På nytt obehandlat trä spädes färgen med 10% vatten för den första strykningen. Låt torka i 48 timmar. Stryk därefter 1 gång med outspädd färg. Tidigare målade ytor målas normalt en gång med outspädd färg. På hårt utsatta ytor, till exempel ytor med ett söder- eller västerläge, kan man för extra lång hållbarhet med fördel stryka en extra gång. Målning/grundning inomhus kan förlänga torktiden. Efter målning torkas mesta möjliga färg bort från verktygen. Rengöres sedan med diskmedel i vatten.

Relaterade produkter