fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Inspiration

Måla vindskivor – så gör du

Måla vindskivor.

Att skapa en fantastisk exteriör till ditt hem är en stor del av husägandet. Att måla vindskivor kan göra en enorm skillnad för utseendet på ditt hus. I den här artikeln kommer vi att ge tips på hur man korrekt målar vindskivor, de verktyg du behöver och de bästa produkterna att använda för jobbet. Så om du funderar på att måla vindskivor, gör i ordning dina penslar – det är dags att börja!

Att måla vindskivor när det behövs är ett bra sätt att piffa upp vilket hus som helst. Det gör inte bara utsidan av ditt hem mer visuellt tilltalande, utan det hjälper också till att skydda träet från väder och vind.

 

Målning vindskivor – vad behöver jag?

Det första steget i att måla vindskivor är att se till att du har rätt utrustning och tillbehör. Du behöver:

  • En stege eller byggställning
  • Stålborste
  • Målartvätt
  • Mögeldödande medel
  • Maskeringstejp
  • Pensel av god kvalitet
  • Färg för hussnickerier utomhus, exempelvis Falu Rödfärg Knut&FoderObs! Det rekommenderas inte att använda vår knut- och foderfärg på ytor tidigare målade med akrylatfärg. 

Säkerheten framför allt när du ska måla vindskivor

När du har samlat ihop all utrustning är det dags att påbörja hela processen. Det första steget är att se till att du på ett säkert sätt kan genomföra arbetet. Är du på hög höjd rekommenderas en byggställning och eventuell sele. 

 

Första steget

Börja med att borsta bort eventuell smuts och damm från träet, oavsett om det är fabriksgrundat eller helt nytt och obehandlat. För tidigare målat trä, använd en skrapa och stålborste för att ta bort löst sittande färg och trä. Det är viktigt att bära munskydd och skyddsglasögon eftersom borstning kan skapa mycket damm. Rengör sedan ytorna med lämplig fasadrengöring. Det rekommenderas också att alltid använda ett mögeldödande medel innan målning.

 

För ett gott resultat

För att du ska uppnå en bra finish, ska du se till att träet är torrt med en fuktkvot på högst 15%. Se dessutom till att dygnstemperaturen inte sjunker under +10 grader genom att kontrollera prognosen ett par dagar innan. Undvik att måla i direkt solljus eller på en soluppvärmd yta. Oavsett vilka snickerier du målar är det viktigt att täcka och maskera eventuella ytor du inte vill ha färg på. Om du ändå råkar spilla eller stänka färg, agera snabbt med en fuktig trasa för att ta bort den. För tuffare fläckar bör lite vatten och såpa eller diskmedel göra susen.

 

Dags att måla vindskivor!

Innan du ska måla vindskivan bör du börja med att röra om färgen väl. För ett första skikt på nytt, obehandlat trä, späd med 10% vatten och låt torka i 48 timmar innan nästa lager, denna gång med färgen outspädd. För tidigare målade ytor bör färgen appliceras utan utspädning. För ytor som vetter mot söder eller väster kan man med fördel stryka en sista gång efter 72 timmar – för extra lång hållbarhet.

Lycka till!