fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Inspiration

Måla fönsterfoder eller andra hussnickerier

Måla fönsterfoder och knutar.

Ska du måla fönsterfoder eller har du andra hussnickerier som behöver lite extra kärlek? Med rätt färg lovar vi att jobbet kommer bli en fröjd – och du kommer få ett vackert resultat som du kan njuta av i många år framöver. 

När det gäller att måla husdetaljer som knutar, foder och vindskivor är Falu Rödfärg Knut&Foder ett utmärkt val. Knut&Foder är speciellt framtaget för just det ändamålet, vilket gör den till det perfekta alternativet speciellt om du vill ha detaljer som harmoniserar väl med en fasad målad med Falu Rödfärg. Falu Rödfärg Knut&Foder ger nämligen en liknande matt yta som slamfärg, vilket gör att huset får ett enhetligare intryck. Färgen ger dessutom ett utmärkt skydd mot väder och vind. 

Men det finns vissa saker du bör tänka på när du ska måla, och vi har samlat alla tips och tricks för dig att ta del av så att dina husdetaljer blir så fina som möjligt!

Det här behöver du:

 

Förarbete

Om dina fönsterfoder eller knutar är målade sedan tidigare börjar du med att borsta all löst sittande färg och trä. Använd en effektiv men skonsam stålborste. När du avlägsnat all löst sittande färg borstar du ytan ren från damm och smuts. Att borsta ytan ren behöver du även göra om virket är helt nytt och obehandlat. När du borstar kommer det att damma en hel del, använd därför munskydd och skyddsglasögon.

När virket är ordentligt borstat ska du tvätta ytorna med målartvätt och använd sedan något form av mögeldödande medel. 

 

Pensel

När det kommer till målning är det viktigt att köpa rätt pensel för jobbet. Vår rekommendation är att välja en högkvalitativ pensel för att säkerställa att färgen appliceras jämnt. Kom ihåg att en kvalitetspensel är en investering som kommer att löna sig i längden. Vi rekommenderar Falu Rödfärg Ovalpensel och Falu Rödfärg Elementpensel för hussnickerier. 

 

Målning av fönsterfoder eller andra husdetaljer utomhus

Efter allt det tråkiga (men nödvändiga) förarbetet är det äntligen dags för något mer spännande – att måla hussnickerier!

1. Börja med att maskera med maskeringstejp för att skydda det område du inte vill ha målat. 

2. Rör om färgen ordentligt och applicera därefter färgen lugnt och metodiskt på ytan, låt den sedan torka enligt anvisningarna på burken och fortsätt sedan med ytterligare en strykning.

3. Var uppmärksam på vädret när du målar utomhus. Undvik dagar med hög luftfuktighet eftersom det kan leda till att färgen inte torkar ordentligt. Likaså, måla inte i direkt solljus, eftersom det kan göra att färgen torkar för snabbt.

Nu kan du tryggt njuta av att börja måla, i vetskap om att du är redo för framgång och ett vackert färdigt resultat!