Falu Rödfärg omfamnar dig

I mer än 250 år har Falu Rödfärg haft ett särskilt förhållande till Sverige och svenskarna. Den varmröda färgen, som lånar sitt unika pigment av Morder Jord, har i mer än 10 generationer varit en signal för trygghet. Tryggheten i ett hem, tryggheten i ett landskap, tryggheten i ett land.

När vi gav designern Mia Svalänge uppdraget att formge en filt för Falu Rödfärg så var det vad hon tog fasta på. Det går inte att isolera Falu Rödfärg från Sverige, menade hon, och det går inte att frikoppla det svenska landskapet från den röda färgen. Allt hänger ihop, allt går i vartannat. Det är som en naturlig väv från den svarta jorden och koppargruvans mörka gångar till de ockrafärgade varphögarna på gruvområdet, till åkrarna, ängarna, sädesfälten, bergen, sjöarna, älvarna, de ljusa lövträden och de mörka furuskogarna vars toppar kittlar det blå himlavalvet. Och mitt i allt detta, de faluröda husen – ladorna, torpen, stugorna, villorna, utedassen, planken och staketen vars röda kulörer skiftar i ett ständigt samspel med solljuset och årstiderna.  

Beskrivningen låter som en tavla och resultatet är inget mindre än ett konstverk. I sin förrädiskt enkla grafiska form omfamnar den ett helt land, dess natur och dess kultur. Den är den också färdig att omfamna dig!

Tillverkad i 100 procent ull är den mjuk, varm och skön med en äkta lyster som bara naturens material kan ge. När du sveper filten runt dina axlar möts jorden och himlen på framsidan. Och som en symbol för skyddande och bevarande egenskaper har du den röda husväggen bakom ryggen.

Läs mer om hantverket kring filten