fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Samarbeten & initiativ

Designsamarbeten

I mer än 250 år har Falu Rödfärg haft ett särskilt förhållande till Sverige och svenskarna. Den varmröda färgen, som lånar sitt unika pigment av Morder Jord, har i mer än 10 generationer varit en signal för trygghet. Tryggheten i ett hem, tryggheten i ett landskap, tryggheten i ett land.

Falu Rödfärg omfamnar dig

När vi gav designern Mia Svalänge uppdraget att formge en filt för Falu Rödfärg så var det vad hon tog fasta på. Det går inte att isolera Falu Rödfärg från Sverige, menade hon, och det går inte att frikoppla det svenska landskapet från den röda färgen. Allt hänger ihop, allt går i vartannat. Det är som en naturlig väv från den svarta jorden och koppargruvans mörka gångar till de ockrafärgade varphögarna på gruvområdet, till åkrarna, ängarna, sädesfälten, bergen, sjöarna, älvarna, de ljusa lövträden och de mörka furuskogarna vars toppar kittlar det blå himlavalvet. Och mitt i allt detta, de faluröda husen – ladorna, torpen, stugorna, villorna, utedassen, planken och staketen vars röda kulörer skiftar i ett ständigt samspel med solljuset och årstiderna.

Beskrivningen låter som en tavla och resultatet är inget mindre än ett konstverk. I sin förrädiskt enkla grafiska form omfamnar den ett helt land, dess natur och dess kultur. Den är den också färdig att omfamna dig!

Tillverkad i 100 procent ull är den mjuk, varm och skön med en äkta lyster som bara naturens material kan ge. När du sveper filten runt axlarna möts jorden och himlen på framsidan. Och som en symbol för skyddande och bevarande egenskaper har du den röda husväggen bakom ryggen.

Filten är ett konstverk där formgivaren fritt tolkat Falu Rödfärg och tagit fram en design som rymmer hela det svenska landskapet. Den är en kombination av tradition och nyskapande och håller, liksom Falu Rödfärg, i generationer. Designen innefattar 21 kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg.

En bit omtanke

Med våra sittunderlag blir det enklare att bära med sig en bit omtanke och värme på utflykten. Mia Svalänge skapade tre nya färgställningar med samma symbolik och kärlek som Falu Rödfärg Filt och delade dessa i mindre bitar av ögonblick. Antingen förälskar du dig i det blågröna som hämtats ur vårt landskaps färger av skog, sjö, hav, havre och sommar, eller så vinner kanske det sobra gråsvarta av mylla och gruva ditt hjärta. Eller kanske det röda som inte bara är kärlekens färg utan även Falu Rödfärgs första kärlek och det som minner om solvarma stugor och sommarlov. Eller allihop, för man måste inte välja.