Designen till originalfilten är en fri tolkning av Falu Rödfärg och rymmer hela det svenska landskapet. När du sveper filten runt dina axlar möts jorden och himlen på framsidan. Och som en symbol för skyddande och bevarande egenskaper har du den röda husväggen bakom ryggen. Mönstret innehåller 21 härliga kulörer, vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg.
Varför ska Falu Rödfärg bara förgylla vår yttre miljö, frågade vi oss. Och för ett par år sedan bad vi designern Mia Svalänge om hjälp med att erbjuda svenska hem ett stänk av Falu Rödfärg även på insidan. Resultatet blev en filt, eller rättare sagt ett konstverk i filtens form, som berättar historien om Falu Rödfärgs ursprung och dess samspel med det svenska landskapet.
Falu Rödfärgs filtar och sittunderlag är dubbelvävda med tvåtrådigt ullgarn på ullvarp i Jacquardvävstolar. Tätheten och val av ull borgar för den ypperliga kvaliteten. Inslaget av ullgarn är 14-16 per cm. Det kan jämföras med vanliga plädar som har ca 5 inslag per cm. Det är alltså tätheten – antalet inslag per cm – som utgör kvalitetsskillnaden.
Ullen kommer från får som går ute året runt under karga väderförhållanden. De utvecklar en tjock s.k. täckull, vars fibrer får en mycket god isoleringsförmåga och värmebevarande egenskaper.
När filtarna och sittunderlagen är färdigvävda, tvättas och ruggas de för att sedan plantorkas. Därefter skjuter man in varm ånga för att textilierna skall bli så fluffiga, mjuka och varma som möjligt. Slutligen kantas produkterna för hand och märkesetiketten sys på.
Dubbelväv kan spåras till svensk medeltid där det förekom i flera slags mattvävnader. Dubbelvävar kännetecknas av två- eller flera färger där mönstren i det närmaste är lika på båda sidorna men färgerna varierar. Vävnaderna har betraktats som svenska men kan möjligen komma från Italien. Mönstren är förenklingar av italienska praktfulla vävnader och utgör oftast symmetriskt anordnade små träd med parställda fåglar.
Jacquardvävstolar är skapade av uppfinnaren Joseph-Marie Jacquard. Vanligast är mekaniskt styrda men det finns även manuella. 1805 patenterades vävstolen och redan sju år senare fanns över 11 000 i bruk i Frankrike. Största skillnaden jämfört den traditionella vävstolen är att varje varptråd kan styras oberoende av övriga. Upp till 1792 varptrådar kan på så sätt styras helt separat från övriga trådars rörelser upp och ned. Elektroniskt styrda jacquardvävstolar kan styra närmare 10 000 trådar oberoende av varandra.
Ullfiber har små fjäll som är rörliga beroende på fiberns fuktupptag. Detta gör att ullen går att filta vilket sker till viss del under ruggningen då fibrerna hakar i varandra och gör produkten tät. Ullfibern har förmågan att absorbera upp till 40% av sin egen vikt i fukt, samtidigt som den är vattenavstötande. Ullens isolerande egenskaper bibehålls även när den är fuktig. Ulltextilier har förmågan att rena sig med hjälp av luft och sol, vilket gör att de inte behöver tvättas så ofta om de vädras med jämna mellanrum. Vid fläckar eller svårare nedsmutsning tvättas textilierna i 30 grader handtvätt eller ulltvättprogram med ull/ fin tvättmedel. Textilierna bör röras så lite som möjligt under tvätt för att undvika filtning. Ullen är rötmotståndig och kan användas som isolering i hus eller i vissa fall återbrukas som lumppapp.