Falu Rödfärg är i mångt och mycket berättelsen om Sverige genom 250 år. Under denna tid har oändligt många möten ägt rum bakom faluröda fasader, där människor har skrattat, gråtit, älskat, varit oense, blivit sams, delat kunskaper, tankar och idéer och skapat de historier som fört vårt land framåt.

Vi ser det som vår uppgift att hålla historieberättande vid liv och bidra till att fylla framtiden med nya levande berättelser. Historier som väver samman individer och kulturer, som knyter ihop gårdagen med morgondagen.

Med den röda stugan som symbol för trygghet, värme och gemenskap startar vi därför något som vi kallar Faluröda möten. Ett initiativ för att ge fler människor tillgång till mötesplatser där de får vara sig själva och möta andra. Där de får chansen att utveckla sina bästa jag och tillsammans med andra dela de kunskaper, tankar och idéer som bidrar till att skriva vårt lands framtida historia.

I varje mänskligt möte bor ett litet mirakel. I varje falurött möte bor ett svenskt underverk.

 

Livet i den röda stugan

Genom initiativet ”Livet i den röda stugan” ger vi näring åt ett levande kulturarv och det verkliga värdet i Falu Rödfärg; nämligen det väsentliga i människors liv. Vi håller historieberättandet vid liv och fyller framtiden med levande, autentiska berättelser och bevarar dem för kommande generationer.

Läs mer om Livet i den röda stugan här.

Skärmavbild 2016-02-17 kl. 09.46.56

 

Projekt 2016

Bygga skola

Falu Rödfärg är tillsammans med Ankarstiftelsen en stolt samarbetspartner till GiveMore Project som i januari ska bygga en skola för fattiga barn i Colombia. I många slumområden och indianbyar är skolorna ofta förfallna, för små eller saknas helt. Genom att kunna erbjuda barnen en riktig skolgång så erbjuder vi dem också en helt ny framtid och trygghet. En framtid där de får en möjlighet till arbete och försörjning. En möjlighet att undvika att bli utnyttjade inom knarkhandel och prostitution. Självklart kommer skolan att målas med Falu Rödfärg Originalet som en symbol för hemlängtan, vänskap och gemenskap. Vi på Falu Rödfärg är väldigt stolta över att bidra till detta projekt, tillsammans gör vi skillnad!

Waxin

Läs gärna mer om Ankarstiftelsen här

 

Projekt 2015

Dream Camp Tjejer

Dream Camp Tjejer arrangerades i samarbete med Rädda Barnen och deras satsning På lika villkor, för att förbättra barns och ungas uppväxtvillkor i socioekonomiskt utsatta bostadsområden.

Lägret ägde rum på en faluröd gård i Dalarna under en vecka i augusti, och blev en fantastisk start på Faluröda möten.

dream_camp

Lägret gästades av flera spännande kvinnliga förebilder som föreläste och spenderade tid med tjejerna. Några av de som besökte Dream Camp Tjejer var:

  • Syster Sol, startade sin solokarriär 2008 som första svenska kvinnliga reggaeartist, och hennes sång har kommit att ramas in av ett internationellt sound. Efter att släppt tre hyllade album fick hon på Kingsizegalan 2014 pris för Årets Reggae/Dancehall. http://systersol.se.
  • Felicia Margineanu, den hyllade inspiratören och entreprenören som sedan tonåren vågat ifrågasätta sig själv och sin omvärld och utmanat samhällets normer och förväntningar på en ung tjej. Felicia är också aktuell med sin bok ”Uppkopplad” http://feliciamargineanu.com
  • Revolution Poetry, är en grupp som vuxit fram ur Stockholms förorter och som ”kämpar sig genom ordets makt” https://www.facebook.com/Revpoetry?fref=ts

bild_gaster

Förutom sol, bad och naturupplevelser, innehöll sommarlägret ett par utflykter. Några av dessa var:

  • Besök hos Falu Rödfärg och Falu Gruva, sedan 1764 har Falu Rödfärg tillverkats industriellt vid Falu Gruva. Deltagarna besökte världsarvsgruvan och fick, under guidning av VD Johan Molin, se hur tillverkningen av Falu Rödfärg går till.
  • Måla Dalahästar hos Nils Olssons Hemslöjd, i Nusnäs, öster om Mora fick deltagarna skapa sina helt egna hantverk och tillät kreativiteten flöda medan de målade sina egna Dalahästar.

Vi känner oss oerhört glada över att vårt första Faluröda möte blev så lyckat! Tjejerna hade en händelserik och rolig vecka, och vi hoppas att de lämnade lägret med en positiv framtidstro och en stark självkänsla. De har fått vänner och minnen för livet, och vi är övertygade om att berättelser från det här Faluröda möten kommer att leva långt in i framtiden.

faluroda_moten_grund