fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Livet i den röda stugan

En berättelse från Bredalen

Det började en dag för över 40 år sedan när Pelle försynt bad Siv att vattna hans blommor. I dag bor paret i en faluröd dröm i Bredalen, omringad av äppelgårdar och odlingar, som de har lagt ner kärlek, svett och tårar i för att bygga från grunden.

"Man kan säga att vi gick direkt på kärleken"

1997 kom Pelle och Siv, som till vardags är tandläkare och barnmorska, över en jordbruksfastighet, vackert belägen vid Återvallssjöns södra strand. Drömmen var att bygga ett hus och bosätta sig på platsen som heter Bredalen. Vid övertagandet fanns det enbart en lada och en ruin på tomten. Pelles pappa är byggnadsingenjör och ritade ett hus åt dem. Därefter anlitade paret en byggfirma som byggde större delen av huset. Men mycket av jobbet har de gjort själva.

– Renovering är livet, säger Pelle.

Tre år senare vid midsommar 2000, stod det magnifika huset klart. Siv och Pelle har sedan dess utvecklat Bredalen till vad det är i dag: En faluröd dröm omringad av äppelgårdar och odlingar. Resan dit har ibland varit lång. De berättar om turerna fram och tillbaka, innan de kunde bosätta sig i Bredalen. Avslag på bygglovsansökningar och andra hinder som resulterade i en rad besvikelser. Men skam den som ger sig. Strävan efter ett härligt, naturnära liv fortsatte målmedvetet.

”Vi hoppade över passionen – och gick direkt på kärleken”

Gifta i 39 år

Siv och Pelle har i dag varit gifta i 39 år. De träffades i Nynäshamn, boendes mittemot varandra i ett hyreshus.

– Jag gick över gården och fick se en snygg man. Han frågade om jag kunde vattna hans blommor för att han skulle resa till Göteborg, och på den vägen är det, berättar Siv.

Pelle och Siv berättar att deras kärlek så sakteliga växte fram.

– Vi hade väldigt trevligt och vi trivdes ihop med mycket gemensamt. Kärleken växte fram, det var aldrig någon stormande passion. Man kan säga att vi hoppade över passionen och gick direkt på kärleken.

Pelle berättar att Siv egentligen inte var hans typ. Han föredrog korta, mörka tjejer, och Siv var lång med ljust hår. Samma sak säger Siv. Att Pelle inte heller var hennes typ, även om hon förvisso tyckte att han såg väldigt bra ut. Hon föll för att han inte var som andra.

– Pelle var en ovanlig man. En av de första gången vi sågs så lagade han en fantastiskt god middag. Det var lite ovanligt då på 70-talet, säger Siv.

En berättelse från Bredalen

”Jag måste alltid ha ett färskt bygglov i fickan”

En flitig livsstil

De är lyckliga och tacksamma över sitt gemensamma liv. De skrattar mycket tillsammans och tycker om att hålla sig sysselsatta.

Sommaren 2010 startade de ett musteri – Bredalens Gårdsmusteri – som bygger på småskalighet och hantverk. Musteriet producerar must och cider tillverkad på egenodlad ekologisk frukt.

Men inte nog med det. Siv älskar dessutom att köpa och renovera gamla möbler.
– Några säljer jag vidare och en del har vi kvar hemma.
Pelle beskriver sig själv som en av tornedalsmännen i boken ”Populärmusik från Vittula”.

– De måste alltid ha ett byggprojekt på gång, annars blir de deprimerade. Det är likadant med mig. Jag måste alltid ha ett färskt bygglov i fickan, säger Pelle.

FOTO OCH FILM: ALEX ELIASSON