fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Livet i den röda stugan

En berättelse från Hedemora

Välkommen hem till Marita och hennes familj i Hedemora! De bor i en gård från 1760 där de både bor och driver café och byggnadsvårdsbutik. 2017 fick Gamla apoteket, en av byggnaderna på gården, Dalarnas byggnadsvårdspris.

GLÖDER I EFTERMIDDAGSSOLEN

Charlotte Erdegard, ansvarig arkitekt på Semrén och Månsson arkitektkontor, berättar att Semcon är ett internationellt teknikkonsultföretag och varje detalj i nybygget är utformad för att stödja den kreativa arbetsmiljö som Semcon står för. Arbetet kom att präglas av spänningen mellan det moderna och traditionen och mellan teknologin och människorna. Ett yttre glasskal blev lösningen för ett bra inomhusklimat, och det var den tunna glashinnan som gav möjligheten att tänka sig en bakomliggande fasad av trä, skyddad från det annars så hårda och havsnära klimatet. Allteftersom arbetsprocessen fortskred blev materialvalet för det inre skiktet självklart, en råhyvlad träpanel med slamfärg lät det blanka stå mot det sträva och det hårda mot det mjuka. Valet föll på en klassiskt faluröd kulör. Tillsammans med himmelsreflekterande glas blev resultatet nästan drömskt.

Magnus Månsson, koncernchef på Semrén och Månsson, berättar att han först blev överraskad över att bli nominerad i tävlingen.

” – Första tanken var nog att Rödfärgspriset är för något som är traditionellt men det kanske är precis tvärsom. Att det är roligt att visa vägen på ett gammalt beprövat material fast man använder det på ett nytt sätt.”

” – Man ska hellre våga än att vara för försiktig, det finns alldeles för mycket dystra byggnader.” avslutar Charlotte Erdegard.