fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

När ska man måla med Falu Rödfärg?

När ska man måla med Falu Rödfärg?

När ska man måla med Falu Rödfärg? Är det någon årstid som passar bäst? Kan väder och temperatur påverka resultatet när huset ska målas om? Det korta svaret är att det inte ska regna, fasadens ska vara torr och det får inte vara för kallt. Dock skiljer sig temperaturrekommendationerna beroende på färgtyp.

 

När på året kan man måla med Falu Rödfärg Original?

Den bästa tiden att måla med Falu Rödfärg Original är på våren och försommaren när luftfuktigheten är som lägst. Det viktigaste är dock att dygnstemperaturen håller sig över +5 grader. Denna tillåtande lägstatemperatur gör målningssäsongen för Falu Rödfärg Original lång. Många börjar att måla tidigt på våren medan andra väljer att måla långt in på hösten.

 

Vilket väder är optimalt för målning med Falu Rödfärg Original?

Det är inte bara årstid och dygnstemperatur som styr när det är bäst att måla med Falu Rödfärg Original – även vädret är viktigt. Det ska inte regna under pågående målning och helst ska det heller inte vara risk för regn närmaste dygnet innan färgen hunnit torkat ordentligt. Oftast klarar sig färgen bra även vid efterföljande regn, men vid slagregn kan färgen fälla och du kan behöva måla om fasaden. Säkerställ också att virket är tillräckligt torrt innan du påbörjar målningen, fuktkvoten får vara max 18%. 

Det ska heller inte vara allt för soligt när du målar eftersom en starkt solvärmd yta kan göra att färgen torkar för snabbt och riskerar att flagna. Ska du måla en solig dag, se då till att du börjar på husets skuggsida och ”följer med skuggan” under dagen. 

En molnig vår- eller försommardag är med andra ord en perfekt dag för målning med Falu Rödfärg Original!

 

När ska man måla med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder?

Våra andra färgtyper – Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder – är lite känsligare för kallare temperaturer. Om du ska måla med dessa färger bör dygnstemperaturen inte understiga +10 grader. Virket ska vara tillräckligt torrt med en fuktkvot på max 18%. I övrigt gäller samma rekommendationer gällande vädret, det vill säga inte regnigt och inte för soligt.

Relaterade produkter