Få bästa resultat! Här hittar du enkla snabba tips och råd så att just ditt målarprojekt blir så bra och smidigt som möjligt.
Ett bra förarbete lägger grunden för ett lyckat och hållbart resultat – här får du tips och råd kring förberedelserna inför målning med Falu Rödfärg Original.
Är fasaden tidigare målad med slamfärg räcker det att du borstar ytan noggrant med en kvast (typ Piassava) och stålborste. Borsta ända ned till fast underlag så att lös färg och grånat trä försvinner. Välj gärna Falu Rödfärgs stålborstar som är anpassade för att effektivt ta bort gammal färg utan att skada träfasaden.
Använd munskydd, skyddsglasögon och handskar när du borstar rent din fasad då det kan damma en hel del.
Använd någon form av alg- och mögeltvätt. Om det finns mögelsporer kvar i virket finns det risk för att det börjar växa igen direkt efter målningen.
Bästa möjliga förutsättningar ger bästa möjliga resultat – det här ska du tänka på och säkerställa innan första penseldraget.
Innan du börjar måla behöver du säkerställa att träet är tillräckligt torrt – fuktkvoten ska vara högst 18%. Tänk också på att dygnstemperaturen inte ska understiga +5 grader, så kolla gärna väderprognosen för kommande dygn. Måla inte i direkt solsken eller på en starkt soluppvärmd yta. Rör ordentligt i färgen innan målning. Använd rena verktyg för att undvika bakterier i färgen.
Täck över husgrund, stuprör, fönster och stenläggning med papp eller plast. Får du färgstänk på fel ställen så torka med en trasa med vatten och lite diskmedel innan det hunnit torka.
Måla i tunna lager, färgen ska arbetas in i träet. För tjocka lager kan orsaka att färgen flagnar. Vi rekommenderar Falu Rödfärg pensel som med unik sammansättning på borsten ger tunna lager. Du får ett bättre resultat och sparar tid.
Tycker du färgen är för tjock? Späd ut den med lite vatten för en konsistens som blir mer lättarbetad. Konsistensen på färgen kan variera, oftast beror det på mjölet som används som bindemedel.
Stryk några få brädor i taget i hela dess längd för att undvika överlappningseffekter, dvs blankare partier med tjockare färg.
Tänk på att kulören kan skifta något mellan olika tillverkningsomgångar. Om hinkarna har olika batchnummer: byt då hink vid husknuten för att undvika eventuella nyansskillnader.
Du är färdig med målningen – härligt! Men innan du kan luta dig tillbaka och njuta finns det några sista saker du behöver göra.
Penslar och färgstänk rengör du enkelt med vatten och lite vanligt diskmedel. Ta bort så mycket färg som möjligt från målningsverktygen före rengöring i vatten.
Häll inte ut färgrester i avloppet. Både färgrester och tomemballage lämnas till återvinningsstation.
Glöm inte att fira det vackra resultatet med en fest, grilla något riktigt gott och drick någon lämplig dryck med vänner och familj.