fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Trendspaning med Maria Soxbo!

Falu Rödfärg har just nu ett samarbete med inredningsproffset Maria Soxbo som driver bloggen Husligheter. Vi passade på att be Maria om en trendspaning inför 2018 och fick samtidigt några värdefulla tips och trix för alla som är sugna på att uppdatera hemmet i år. Trevlig läsning!

Foto: Andy Prhat

Namn: Maria Soxbo
Gör: Journalist, designälskare och tvillingmamma, och brinner för hållbarhet och hantverk. Maria driver bloggen Husligheter som fyllde 10 år 2017.

Vad ser du för inredningstrender för 2018?
– En av de största handlar om ansvar snarare än färg och form. Att inte överkonsumera, att tänka igenom alla köpbeslut ett extra varv och att när vi väl köper något ska det ha producerats med omtanke om både människa och miljö. Vi är ju också väldigt intresserade av att skapa hälsosamma hem, med giftfria material som känns långsiktiga. Det går ju oftast hand i hand, vilket är fiffigt.

 

 Vilka färger och material kommer vi få se mer av?
– Om vi ska prata lite mer renodlade estetiska trender så kommer den röda färgskalan, hela vägen från ljust puderrosa via klarrött till terracotta och vinrött, att synas överallt i år. Extra fint blir det att matcha rosa med lejongul eller ockra. Sen kommer vi att se en hel del grönt tack vare att stora växter är så trendiga, och även blått syns överallt i år.

Material vi kommer att gilla är olika stensorter, gärna andra än just den vita marmorn som varit så populär ett bra tag. Nu är vi sugna på mer färgglada stensorter, och varför inte lite mer lokala varianter som känns mer naturliga i våra skandinaviska hem? Granit till exempel. Det är fortfarande väldigt mycket sammet, linne och keramik också, inredningstrender rör sig ju tack och lov inte i samma tempo som modetrenderna vilket gör att det som kändes rätt i fjol hänger med även i år.

Vad vill du inte se mer av under 2018, vad är vi färdiga med?
 Överkonsumtion, framför allt. Vi behöver ju inte köpa så mycket nytt. Jag hoppas att vi blir bättre på att vårda och laga det vi har, och att välja secondhand i andra hand. Och att det vi köper helt nytt är något av bra kvalitet som kommer att hålla för flera ägare. Jag tycker överlag inte att vi ska tänka att vi köper något i år som vi kommer att vilja byta ut 2019, det blir både dyrt och resurskrävande. Om du faller för en trend är det bättre att plocka guldkornen ur den som matchar din befintliga stil, så att de köpen kan leva vidare i ditt hem även efter att trendvindarna vänt. Eller leta trender på secondhand, så behöver du inte ha dåligt samvete om du sedan tröttnar och skänker det vidare.

Om du bara får välja en inredningspryl att under 2018, vad tycker du man ska investera i?
– Konst! Jag tror att vi går allt mer mot att lägga våra pengar på unika föremål som vi valt själva och som inte massproducerats. Att köpa ett konstverk eller en skulptur för att vi verkligen förälskat oss i den är helt rätt. Om man inte är så konstintresserad utan hellre köper bruksföremål skulle jag köpa handgjord keramik, till exempel vackra kaffekoppar, av någon lokal keramiker. Stötta hantverkskonsten och få något unikt, handgjort och närproducerat på kuppen.


Vad kommer du själv att investera i under 2018?
– Framför allt målarfärg och tapeter, vi har en gillestuga som vi knappt rört sen vi flyttade in för 4,5 år sen. Men nu börjar barnen bli stora nog att vilja ha egna filmkvällar ibland, så den ska inredas till kombinerat tv-rum och gästrum med bäddsoffa och bli lite mysigare. Ett lite lurigt rum att inreda, men jag tror det kommer att bli ett lyft!

Tips och trix 

Vilket är det snabbaste sättet att förändra ett rum?
– Det går ju inte att slå målarfärg om man vill göra en stor förändring med små medel. Bara att måla om från vitt till ljust grått gör jättemycket för känslan, och vill man satsa på ännu mer färg är möjligheterna oändliga. Tapeter är också väldigt roligt och förändrar rummet på helt andra sätt, men är förstås ett lite större projekt att ta sig an.

Vilka är dina bästa tips för att skapa ett personligt hem?
– Att strunta helt i trender och låta magkänslan styra. Och att titta bakåt – vad har funnits med i ditt hem längst utan att du tröttnat på det? Det kanske är en färg, en tavla eller en favoritlampa. Perfekt, bygg din stil runt den stommen så kommer du att trivas under lång tid framöver!

Har du några råd till alla som planerar att måla sitt hus i sommar och funderar över vilken kulör de ska välja?
– Att be om experthjälp i butiken. Dels för att hitta en kulörkombination som faktiskt kommer att passa huset, dels för att få målartips kring vilket väder som är bäst att måla i, hur man ska göra eventuellt underarbete och vilken typ av färg man ska välja. Att måla om hela hus är ju inte gjort i en handvändning, så när man väl gör det är det en god investering att välja kvalitetsfärg och lägga tid på research innan man sätter igång. Förhoppningsvis dröjer det ju rätt många år innan man behöver lägga semestern på att måla nästa gång på det viset!

Marias blogg hittar du här!