fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Ciselören 1 av Okidoki Arkitekter tvåfaldig vinnare i Rödfärgspriset 2020

Ciselören 1.
Årets vinnare av Rödfärgspriset är Ciselören 1 av Okidoki Arkitekter. Vinnarna fick ta emot sitt pris under Rödfärgsprisets digitala prisutdelning direkt från anrika Bergslagssalongen i Falun.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det prestigefulla Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Juryn bedömer arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg – i allt från privata villor till kontorshus och offentliga byggnader. Priset delades i år ut för tionde gången och av elva utmärkande finalister utsåg juryn slutligen Ciselören 1 till vinnare av Rödfärgspriset 2020. Kvarteret Ciselören 1 är ett flerbostadshus bestående av 15 lägenheter och 1 lokal, mitt i Eksjös kulturhistoriskt värdefulla stadskärna. Ansvariga arkitekter är Rickard Stark, Gustav Hult, Anna Cederberg och Elinor Frej.

Juryns motivering:
”Brännskador kan vara svårläkta men årets vinnare av Rödfärgspriset utgör ett lysande undantag. Likt antikens Fågel Fenix har denna kvartersbyggelse i den gamla trästaden återuppstått ur askan i föryngrad gestalt. Med ett diskret detaljerat grått yttre för det ett stilla samtal med sina grannars snickarglädje. Det inre gårdsrummets glödande faluröda hjärta blir därför en överraskande upplevelse. Rik på referenser till äldre byggnadsskick men ändå med en tydlig förankring i samtiden. Gamla Eksjös trästad är ett av våra mer värdefulla kulturarv. Med den nya bebyggelsen i kvarteret Ciselören har det nu fått en värdig arvtagare.”

Ett hjärta är alltid rött
När Kvarteret Ciselören brann ner 2015 försvann en viktig pusselbit i den gamla historiska rutnätsstaden i centrala Eksjö. Hösten 2016 utlystes därför en arkitekttävling för att ersätta Forsellska gården som totalförstördes. En tävling som Okidoki vann med tävlingsbidraget Ett hjärta är alltid rött. De nya byggnaderna som utgör kvarteret Ciselören inordnar sig i den historiska kontexten – arkitekturen blir ett nutida lager som läggs till det dåtida.

Tvåfaldiga vinnare
Under Rödfärgsprisets prisutdelning delades också Publikpriset ut till det bidrag som fått flest röster av allmänheten. I år var folket första gången eniga med juryn och Ciselören 1 och Okidoki Arkitekter tog hem även Publikpriset.

Årets jury bestod av ordförande Love Arbén, arkitekt SIR SAR/MSA, Mikael Bergquist, arkitekt, SAR/MSA, Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH och Katarina Grundsell, arkitekt, SAR/MSA.