fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Stories från Sverige

Stories från Linn & Niklas

När Linn och Niklas fann varandra tog det inte lång tid innan de bestämde sig för att bygga hus. De hittade nämligen en fantastisk tomt i Morbygden i utkanten av Falun – bara cirka ett halvår efter att de hade träffats. Linn är ursprungligen från Borlänge och Niklas är från Smedjebacken i södra Dalarna, men nu har de förenat sina liv och står inför en spännande resa.
Niklas och Linn bygger en gård i Morbygden utanför Falun.

En dag efter jobbet, när Linn upptäckte en tomt på Hemnet, ringde hon genast till Niklas. Efter deras första titt på platsen kände de redan att de ville ha kontraktet i sina händer. Men vad skulle de göra med 22 hektar mark? Nu, när byggplattan är på plats, inser de att det var ett av deras bästa köp någonsin, trots allt slit de gått igenom och allt som ännu återstår.

Att de hamnade i Morbygden var inte planerat, men att ha en traditionell dalagård var en del av deras dröm. De ville bevara det gamla och genuina. ”En 1800-tals gård”, beskriver de med glädje sin vision för nybygget. Både Linn och Niklas arbetar i Falun och att ha naturen nära samtidigt som de har närheten till jobb och butiker betydde mycket för dem. Huset kommer att vara en klassisk 1,5-plans dalahus med finsågad panel målad i varma toner av Falu Rödfärg Ljusröd och ockragula fönster. Framsidan kommer att prydas av en inbjudande farstukvist och baksidan kommer att ha en charmig punschveranda. På tomten planerar de att bygga en lada med stall, förråd och garage. Tanken är att ha några höns och en del getter, och Linn drömmer även om att ha hästar i framtiden. De har hunnit gjuta grunden till huset och satt upp en bullerplank för att minska trafikljudet, vilket redan har fått en kärleksfull touch genom att målas med Falu Rödfärg Original Ljusröd.

Valet av färg var aldrig en diskussion, eftersom både Linn och Niklas är uppvuxna med Falu Rödfärg. ”Bara doften av Falu Rödfärg tar oss tillbaka till barndomen på ett underbart sätt”, berättar Linn med ett leende. Att färgen även har en plats i världsarvet Falun gjorde det till det självklara valet. Den ljusröda kulören återspeglar deras längtan efter tradition och kommer att pryda alla deras byggnader när allt är klart.

Bygglovsprocessen var lång och det fanns mycket att ta hänsyn till. Var skulle de placera huset och ladan? Hur skulle de ordna vattenavrinningen? Behövde de höja eller sänka marken någonstans? Restriktionerna för att bygga i ett världsarv var många. I början fick de rensa marken från sly och träd för att känna in platsen och förbereda för markarbetet och materialbeställningar. Nästa steg är att resa stommen och få ett tätt hus. De har snickrat väggarna tillsammans i en lada under vintern och väntar nu på att få montera dem på plats.

I framtiden ser paret en kärleksfull familj bo och leva här, njutandes av ett enkelt gårdslivsstil med hästar, getter och frigående höns. Niklas hoppas även att de kan driva en liten gårdsverksamhet för att få mer tid tillsammans hemma och för att skapa en lugnare vardag.

Senast vi var där, stod vi inför en tom grundplatta och blev ivrigt informerade om deras ambitiösa planer för huset och gården. Med entusiasm delade de med sig av sina framtidsdrömmar och om en plats de ska fylla med minnen och betydelse. Mycket har hänt sedan sist, och inte nog med att de snickrat på huset, de har även hunnit med att måla både växtstöd och fågelholk. Väggarna har rests, panelen har inspekterats och spikats. Läkten och takfoten har målats, och dessutom har de fått skorstenen installerad. Vidare har de framgångsrikt fått fönstren på plats i huset, vilket har gett det en mer färdig och ombonad känsla. Det är tydligt att deras hängivenhet och hårda arbete verkligen har gett resultat, och det är inspirerande att se hur deras vision gradvis tar form.

Story från Linn & Niklas – @morbygden_falun

Vi kommer att fortsätta följa Linn och Niklas resa håll utkik!