fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Inspiration

Måla staket med slamfärg – så gör du!

Måla staket med slamfärg

Har det blivit dags att bättra på staketet? Ett av de vanligaste och billigaste sätten att uppdatera utseendet på ditt staket är att måla det, och med slamfärg blir jobbet både roligt och effektivt. Låt oss ta en titt på grunderna för att måla staket med slamfärg, inklusive de verktyg och tekniker du behöver för att se till att ditt staket blir som bäst.

Ett klassiskt trästaket målat med matt slamfärg är många villaägares dröm. Men den absolut första frågan du måste ställa dig när du vill måla ditt staket med slamfärg är om det ens är möjligt. Slamfärg är ett beprövat och populärt val till målning av staket, men det är inte alla underlag som lämpar sig för slamfärg. Falu Rödfärg och andra slamfärger bör målas på obehandlat och ohyvlat virke eller på ytor som tidigare målats med slamfärg. Om ditt staket tidigare målats med någon annan färgtyp, kommer inte slamfärgen att fästa som den ska. Detsamma gäller om staketet består av tryckimpregnerat virke som är hyvlat, då kommer inte slamfärgen heller att fästa så bra som den behöver göra på ett väderutsatt staket. 

Med det sagt så utgår denna steg-för-steg-guide från att ditt staket är obehandlat eller tidigare målat med slamfärg. Nedan går vi igenom steg för steg för att du ska lyckas med ditt projekt!

Måla staket – steg för steg

1. Förbered staketet – Innan du kan börja måla måste du se till att staketet är ordentligt förberett. Det innebär att rengöra ytan, ta bort gammal färg och se till att staketet är i gott skick. För att ta bort gammal färg kan du använda Falu Rödfärgs stålborste. Ett obehandlat staket bör målas så snart som möjligt för att skydda träet. När staketet är ordentligt borstat använder du någon form av alg- eller mögeltvätt för att undvika att mögelsporer finns kvar i virket.

2. Välj rätt tidpunkt – Innan du börjar måla staketet behöver du se till att du har de rätta förutsättningarna på din sida. Kolla väderprognosen, dygnstemperaturen ska inte sjunka under +5 grader och det ska helst inte bli regn de kommande dagarna. Du ska heller inte välja den soligaste dagen för målning med slamfärg. En solvärmd yta gör att färgen riskerar att torka för snabbt och kan börja flagna. En molnig dag är perfekt. Kontrollera också att virket i staketet är tillräckligt torrt, med en fuktkvot på max 18%.

3. Måla staket – När staketet är förberett kan du börja måla det. Börja på toppen av staketet och arbeta dig nedåt med en pensel som är anpassad för att komma åt mellan spjälorna, Falu Rödfärg Elementpensel fungerar bra till det. Måla i tunna lager och arbeta in färgen i träet.

4. Underhåll – Förläng den nymålade känslan genom att rengöra ditt staket årligen med en disk- eller skurborste, med ljummet vatten med några droppar milt diskmedel. För staket som har försummats i några år kan du behöva använda ett kraftfullare allrengöringsmedel för att få bort ihållande fläckar och smuts. Efter rengöring, se till att skölja staketet noggrant med rent vatten för att ta bort eventuella rester som finns kvar.

Lycka till!