fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Inspiration

Måla pallkragar

Måla pallkragar

Med pallkragar har du som villaägare den perfekta möjligheten att skapa en blomstrande trädgård av blommor och grönsaker från början av våren till sen höst. Genom att måla pallkragar kan du lätt förlänga livslängden på dina odlingslådor – och med rätt färg även ge grödorna extra växtkraft. 

Att odla dina egna grönsaker är en av de mest givande upplevelserna, för att inte tala om pengarna du kan spara. Med hjälp av pallkragar kan du enkelt bli självförsörjande på en mängd olika grönsaker eller skapa härliga oaser i din trädgård. Ge din pallkrage ett stänk av liv med en inbjudande färg.

 

Måla pallkrage – så går du tillväga

Att måla dina pallkragar kan vara ett bra sätt att förbättra både funktionen och estetiken. Med några enkla steg och några grundläggande tillbehör kan du ge dina pallkragar en fräsch och iögonfallande look. Så här gör du:

1. Tvätta. Torka bort all smuts och damm med en fuktig trasa så att färgen fäster bättre när du ska måla. 

2. Förbered färgen. Falu Rödfärg Original fäster bäst på ohyvlat virke men eftersom pallkragar oftast är hyvlade krävs lite extra omsorg när du ska måla pallkragar. Späd då ut färgen med 15% vatten och 1% diskmedel för att bryta ytspänningen. Inför nästa färglager späder du ut färgen med endast 15% vatten. Använder du Falu Rödfärg Träfasad behöver du inte späda ut färgen. Är du sugen på att bygga egen pallkrage med ohyvlat virke finns det en guide här.

3. Måla. Välj den färg du vill ha, förslagsvis Falu Rödfärg Original eller Falu Rödfärg Träfasad som finns i många härliga kulörer. Måla i ett tunt lager och låt färgen torka i ett dygn. Måla sedan en andra omgång, med samma torktid. Målar du med Falu Rödfärg Original kan en tredje omgång behövas när du ska måla pallkragar för att uppnå full täckning. 

 

Att tänka på när du ska måla pallkragar 

  • Måla utsidan, inte insidan. Att endast måla utsidan av dina pallkragar har två skäl: för det första, för att undvika att tillföra onödiga kemikalier till dina växter, speciellt om du odlar grönsaker. Och för det andra eftersom färgen ändå inte kommer att synas på insidan.
  • Använd en mörk färg. Har du någonsin upplevt den intensiva värmen från ett svart tak en varm sommardag? Ljusare nyanser kan reflektera solens strålar, men mörka färger absorberar dem. En mörkare färg kommer att dra till sig mer värme, vilket resulterar i större växtlighet – perfekt för en sommarträdgård. Färgen behöver inte nödvändigtvis vara svart, även om just Falu Rödfärg Svart är ett populärt val till pallkragar.

 

Det är verkligen enkelt att ge dina pallkragar en personlig touch. Det är dock viktigt att notera att du alltid bör använda högkvalitativa färger och se till att använda rätt verktyg för jobbet. Och det oavsett om du funderar på att piffa upp en pallkrage i estetiskt syfte eller för att göra den mer hållbar för långvarigt användande. Välj en färg som skyddar dina pallkragar från röta men som även kan ge grödorna en bättre växtlighet. Greppa sedan penseln och börja måla pallkragar!