Traditionellt har miljöarbetet både hos företag och myndigheter i hög grad varit inriktat på att minska miljöbelastningarna från punktkällor, t.ex. utsläpp från enskilda fabriker. I någon mån har även produktens innehåll beaktats.
Det blir emellertid mer och mer uppenbart att man måste arbeta med andra utgångspunkter för att komma tillrätta med de stora miljöhoten som vi står inför i framtiden, såsom växthuseffekt, försurning, övergödning etc.
En stor del av bidragen till dessa hot kommer från källor utanför den egna fabriken, såsom råvaruval, transporter, energianvändning, sammansättning av produkten och inte minst användningen av olika produkter. Det är därför angeläget att för framtiden anlägga ett mycket vidare perspektiv, där alla dessa källor tas i beaktande, för att kunna göra bättre bedömningar av vad som är bra eller dåligt för miljön i olika valsituationer.
För att lägga ett sådant helhetsperspektiv på produkters miljöpåverkan används en teknik som kallas livscykelanalys, där man tar reda på produktens miljöpåverkan ”från vaggan till graven”. En sådan analys har gjorts på Äkta Falu Rödfärg, samt för ett alternativt färgsystem i form av en täcklasyr.
I denna analys har miljöpåverkan inventerats hela vägen från tillverkningen av primära råvaror till användningen av färgen vid målning av 100 m2 träfasad, inklusive alla transporter i kedjan.
En viktig faktor är dessutom självklart färgens förmåga att bevara träfasaden, inte bara från kvalitetssynpunkt, utan även från miljösynpunkt, eftersom ett byte av träfasaden också innebär en miljöbelastning. Vi vet av erfarenhet att fasader som underhålls med Falu Rödfärg Original står sig under mycket lång tid.