Historien bakom Sven Erik och Ollasgården sträcker sig långt tillbaka i tiden. Sven Eriks pappa föddes på gården, och sedan 1664 har gården varit en central del av familjens liv. Som den nionde generationen som tar hand om gården och dess arv har Sven Erik, sedan han tog över gården 2013, påbörjat flera byggnadsvårdsprojekt för att bevara dess ursprung.
Sven Eriks intresse för byggnadsvård växte fram ur en oväntad källa – bakningen. Med en bagarstuga på gården och inspiration från utlandsresor där han njöt av utsökt bröd, började han baka surdegsbröd. Upptäckten av det gamla spannmålet Folkärna Spelvete blev sedan en nyckel till hans intresse för byggnadsvård och vården av Ollasgården.
Gårdens utveckling sedan 1800-talet avslöjar en fascinerande historia. Under Anders Larssons ledning på 1800-talet byggdes smedja och rökbastu, och ängslador förlängde ladugården. På 1900-talet konstruerades ett nytt boningshus 1911, och på 30-talet byggdes en jordkällare för att ytterligare optimera självförsörjningen. 1974 tog Sven Eriks farbror beslutet att lägga ned jordbruket på Ollasgården på grund av nya gödselbestämmelser. Sedan dess har marken tllldelas en granne, men Sven Erik har nu återtagit delar av den för att återuppliva spannmålsodling och skapa självförsörjning.
Ollasgården, med sina 18 byggnader, inklusive en lekstuga, är en kulturhistorisk mötesplats enligt Sven Erik. Här möts människor för olika aktiviteter och upplevelser. Byggnaderna, de flesta i timmer, är trogna Falu Rödfärg. För Sven Erik är inte Falu Rödfärg bara en färg; det är en del av vår kulturhistoria. Den förbinder oss med vår historia och bevarar byggnader på ett sätt som fascinerar och inspirerar honom. För Sven Erik är Falu Rödfärg inte bara byggnadsvård, det är en bevarande färg som har skyddat gårdens strukturer genom åren. Ollasgården står som ett levande exempel på hur tradition och förnyelse kan samexistera och skapa en unik och värdefull kulturmiljö.
Vi ser fram emot att följa Sven Eriks fortsatta resa.