fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.
Livet i den röda stugan

En berättelse från Göteborg

Alldeles intill kajkanten med Göteborgs Jubileumspark i fonden står Semcons nya huvudkontor. Genom dess tunna glasskikt glöder en faluröd träpanel i eftermiddagssolen. Den här byggnaden, eller röda stugan som vi i den här serien av berättelser väljer att benämna alla hus, blev vinnare av arkitekttävlingen Rödfärgspriset 2016 och är något så oväntat som en crossover mellan hightech och tradition som i ett slag omdefinierar allt vad slamfärgsfasader hittills har varit. Bakom ett väderskyddande skal utfört i den senaste glasbyggnadstekniken lyser den rödfärgade träfasaden upp i solljuset med varm intensitet och låter spjutspetsteknologi möta stugromantik i skön förening.

GLÖDER I EFTERMIDDAGSSOLEN

Charlotte Erdegard, ansvarig arkitekt på Semrén och Månsson arkitektkontor, berättar att Semcon är ett internationellt teknikkonsultföretag och varje detalj i nybygget är utformad för att stödja den kreativa arbetsmiljö som Semcon står för. Arbetet kom att präglas av spänningen mellan det moderna och traditionen och mellan teknologin och människorna. Ett yttre glasskal blev lösningen för ett bra inomhusklimat, och det var den tunna glashinnan som gav möjligheten att tänka sig en bakomliggande fasad av trä, skyddad från det annars så hårda och havsnära klimatet. Allteftersom arbetsprocessen fortskred blev materialvalet för det inre skiktet självklart, en råhyvlad träpanel med slamfärg lät det blanka stå mot det sträva och det hårda mot det mjuka. Valet föll på en klassiskt faluröd kulör. Tillsammans med himmelsreflekterande glas blev resultatet nästan drömskt.

Magnus Månsson, koncernchef på Semrén och Månsson, berättar att han först blev överraskad över att bli nominerad i tävlingen.

” – Första tanken var nog att Rödfärgspriset är för något som är traditionellt men det kanske är precis tvärsom. Att det är roligt att visa vägen på ett gammalt beprövat material fast man använder det på ett nytt sätt.”

” – Man ska hellre våga än att vara för försiktig, det finns alldeles för mycket dystra byggnader.” avslutar Charlotte Erdegard.