Att bygga staket är ett av de vanligaste sätten att markera och skydda ett hem eller en fastighet. Dessutom ger ett staket en vacker inramning till din trädgård. Men både att bygga och måla ett staket är väldigt tidskrävande – för att inte tala om svårt. Som tur är finns bra alternativ som gör staketprojektet både enkelt och lyckat!
Oavsett om du vill bygga staket för insynsskydd eller för att hålla husdjur och barn innanför tomten är det viktigt att göra det rätt. För den som vill ha semestertid över till annat är färdigmålade staketsektioner ett utmärkt alternativ. Då slipper du både bygga och måla staketet, det är bara att montera! Men oavsett om du gör ditt staketprojekt enkelt eller omfattande finns det några saker att tänka på innan du påbörjar det hela.
Planering inför att bygga staket
För att undvika potentiella konflikter med dina grannar är det viktigt att ha en tydlig dialog kring de föreslagna förändringarna i trädgården. Staket är synliga på båda sidor om fastighetsgränsen och kan lätt bli en källa till tvist, så det är bäst att komma överens i förväg. Dessutom kanske ni kan dela på kostnaderna för det nya staketet? Om du är osäker på den exakta fastighetsgränsen är det klokt att kontakta Lantmäteriet för hjälp. Genom att göra det kan du säkerställa att ditt staket är byggt på rätt plats och undviker onödiga tvister. Utseendet på ett staket kan skilja sig mycket, och människors preferenser varierar.
Utseende
Det är viktigt att komma överens både inom ditt hushåll och med dina grannar. Om du har några frågor kan du kontakta din lokala byggnadsnämnd för att kontrollera om det behövs några tillstånd där du ska bygga staket, eller om det finns några invändningar mot din staketutformning.
Markförhållanden
Trädgårdar finns i alla former och storlekar, var och en med sina speciella förutsättningar för konstruktion. På en bergig plats är berg och sten ofta nödvändiga för att förankra hus, altaner och staket säkert. Maskiner behövs vanligtvis för denna uppgift, och i vissa fall kan sprängning till och med vara nödvändigt. För de med mer porös jord är betongplintar ett bra alternativ. Prefabricerade plintar finns som gör installationen ännu enklare. För riktigt fin jord är jordankare en praktisk lösning – de kan hamras i marken och ge stöd åt staketstolpar och plank.
Stolpar
Har du tänkt byta ut ett gammalt staket men vill behålla stolparna? Med färdiga staketsektioner kommer du att behöva stolpar, och om dina gamla stolpar fortfarande är i gott skick och fungerar bra till dina sektioner är det bara bra. Dock kanske de behöver placeras om beroende på nuvarande avstånd mellan stolpar och längden på staketsektionerna. Om du behöver beställa nya staketstolpar har vi sådana som är avsedda som komplement till Falu Rödfärg Staket.
En utförlig guide för placering av stolparna hittar du i artikeln Staket i sektioner – hur enkelt är det?
Dags att bygga staket – eller att montera staketsektionerna
När stolparna väl är på plats – och om du har valt att köpa färdiga staketsektioner – är det bara det enklaste arbetet kvar! Du monterar helt enkelt bara staketsektionerna genom att skruva fast dem i staketstolparna med träskruv – sen är det klart! Om du ska bygga ditt staket själv har du en del arbete kvar framför dig.
Underhåll
Ta hand om ditt staket genom att årligen rengöra det genom att ta lite vatten och diskmedel och med hjälp av en disk- eller skurborste för att få bort gammalt smuts, skölj sedan av staketet med vatten. Och du, glöm inte att njuta av resultatet när du väl är klar.