fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Det unika pigmentet

Falu Rödfärg väcker tankar och minnen hos de flesta. Det är inte så konstigt eftersom färgens historia går långt tillbaka i tiden, ända till 1500-talet. Sedan 1764 har färgen tillverkats hos oss, i princip på samma sätt och med samma recept som nu. Därför har det också hunnit bli Sveriges mest beprövade husfärg. Idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar.

Se hur det går till att ta fram detta unika pigment.

Falu Rödfärg Original innehåller ett unikt pigment från Falu Gruvas mineralisering. Det är en naturprodukt med över 20 olika mineraler som alla bidrar till färgens unika egenskaper, omöjlig att kopiera. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundranden, bildas s k rödmull. Det är en sällsynt sammansättning av bl a kiselsyra, järnockra, koppar och zink.

Kiselsyran är det dominerande mineralet i råvaran och det är det som ger färgen den vackra matta ytan och får ljusets strålar att reflektera på ett sätt som en syntetisk färg aldrig kan göra. I varmt kvällsljus blir Falu Rödfärgs kulör intensiv och glimrande. Falu Rödfärg Original har en lyster som ingen annan husfärg.

Pigmentet är också mycket ljusstabilt, du kan hitta ett hus som inte målats på 100 år och de få pigment som finns kvar är fortfarande lika röda och fina.

Ugnen där Falu Rödfärg pigmentet bränns.

Tillverkning och bränning

Pigmenttillverkningen är uppdelad i en slamningssäsong och en bränningssäsong. Vid slamningen blandas råvaran med vatten och det vittrade, fina materialet som uppstår tvättas bort från stenarna från användningen. Det finkorniga materialet pumpas in i sedimenteringsbassänger där det får sjunka till botten på bassängerna under några månader.

Därefter pumpas klarvattnet bort och kvar finns slammet som innehåller stora mängder järnockra. För att omvandla järnockran i slammet krävs torkning och rostning. I torkugnen försvinner allt vatten ur slammet vid ca 150 grader och det ändrar färg och börjar dra från gult mot rött. Allt eftersom temperaturen höjs, förändras kulören på det som blivit kvar av slammet. Vid 500 grader övergår ockran till järnoxid och blir ljust röd. Vid 700 grader förändras färgen till en mörkare nyans. När temperaturen är över 950 grader antar det en svart nyans.

När den processen är klar matas materialet från torkugnen till brännugnen där pigmentets slutliga kulör bestäms. Här tas prover varje timme för att säkerställa att det blir rätt nyans på pigmentet. Efter ca 4 timmar i ugnen transporteras det omalda pigmentet till silos varifrån det slutligen matas vidare för malning och förvaring.

Läs vidare