Vanliga myter

 • Kan man blanda i egna tillsatser för att göra färgen mer motståndskraftig mot mögel?

  Nej, det rekommenderar vi inte. Vi tillsätter antimögelmedel i färgen under kontrollerade former och extra tillsatser är inget vi rekommenderar. Däremot är det viktigt att ta bort eventuellt mögel på fasaden med mögeltvätt innan man målar.

  Vi rekommenderar att man alltid behandlar sin fasad emot mögel innan man målar om. Prata med din handlare så kan de rekommendera de olika alternativ som finns på marknaden.

  Falu Rödfärg har en dokumenterad låg miljöpåverkan vilket kan vara tryggt att veta när du ska måla din fasad. Tillsätter du egna tillsatser ska du vara medveten om att du även belastar miljön i onödan.

 • Rödfärg som rödfärg - är det någon skillnad?

  Ja. Det är bara Falu Rödfärg som har råvara från Falu Gruva – det pigment som ger färgen dess unika egenskaper. Falu Rödfärg är en spännande färg som skiftar i nyanser beroende på ljus; i varmt kvällsljus blir färgen intensiv, närapå självlysande. Till skillnad från sina syntetiska systrar är Falu Rödfärg levande. Hon har humör, helt enkelt. Det är det som har gjort henne så älskad av husägare i över 300 år.

  Om det är den traditionella färgen du vill måla ditt hus med kan du alltså inte köpa vilket märke som helst med benämningen ”falurött” eller "rödfärg", för varken kulör eller lyster kommer vara densamma. Falu Rödfärg är originalet.

  Det finns bara en Falu Rödfärg – allt annat är kopior.

 • Beror mögel på att receptet för Falu Rödfärg har ändrats?

  Nej. Den främsta ingrediensen i Falu Rödfärg Original är pigmentet och dess sammansättning har naturliga variationer men inget har tagits bort eller minskat dramatiskt. Övriga delar i receptet är också desamma sedan lång tid tillbaka, mögelproblematiken står inte att finna i receptförändringar.

  Samtidigt har vi fått ett fuktigare klimat vilket gör att risken är större att det är fuktigt när man målar. Den bästa tiden att måla är på våren före midsommar då luftfuktigheten är som lägst. Undvik även att måla när det regnar eller strax efter. Det är viktigt att måla med Falu Rödfärg på torrt virke.

  Innan ommålning rekommenderar vi att man alltid behandlar sin fasad med ett mögeldödande medel. Prata med din handlare så kan de visa vilka alternativ som finns.

 • Är Falu Rödfärg en kulör?

  Nej, Falu Rödfärg är ett varumärke. Det är bara Falu Rödfärg som har råvara från Falu Gruva – det pigment som ger färgen dess unika egenskaper.

  För att säkerställa att du köper rätt produkt, kolla efter den välkända logotypen där det står Falu Rödfärg. Alla andra liknande namn eller formuleringar, ex "falurött" eller "svensk rödfärg" är kopior.

 • Var Falu Rödfärg bättre förr?

  Nej. Detta är en vanlig missuppfattning om Falu Rödfärg, och den stämmer alltså inte. Råvaran är faktiskt densamma som den alltid varit, vi har inte tagit bort någonting.

 • Ska man stryka på tjockt med färg när man målar med Falu Rödfärg?

  Detta är en av de vanligaste myterna; att man ska stryka på rejält med färg när man målar. Detta stämmer inte. Falu Rödfärg Original ska strykas på tunt och arbetas in i träet. Ett tjockare lager innebär inte att huset skyddas mer, tvärtom. Om det blir för tjocka lager finns det risk för att färgen flagnar.

  Använd gärna Falu Rödfärgs penslar för bästa resultat. De är helt anpassade efter Falu Rödfärg och hjälper dig att måla med tunna lager och samtidigt arbeta in färgen i panelen.

 • Är det bara slamfärg som möglar?

  Nej, du kan bli drabbad oavsett vilken typ av fasadfärg du har på ditt hus. När du målar ditt hus med Falu Rödfärg eller vilken annan andra fasadfärg som helst är det viktigt att virket är torrt och att det inte finns kvar eventuellt gammalt mögel. Använd alltid mögeldödande medel innan du målar om.