Sprutmålning

 • Hur sprutmålar jag på bästa sätt?

  Var noga med att röra upp sprutfärgen före målning, den delar sig mer än handstrykningsfärgen gör.

  Se till att munstycket är anpassat för slamfärg så det inte blir igensatt.

  Som nybörjare är det bäst att börja måla på en baksida där eventuella nybörjarmisstag inte kommer synas så mycket.

  Sprutmåla överlappande. Det vill säga; dela in väggen i mindre ytor och spruta ytan tunt med munstycket i sned vinkel mot väggen, låt nästan torka och spruta tunt en gång till med munstycket i motsatt vinkel mot väggen.

  Vänta ett par dygn med att ta bort täckplasten. Färg som inte torkat kan annars komma åt fönster med mera när man river ner täckningen.

  Vid sprutmålning av fasader med gammalt och ytmjukt trä, (gråved) rekommenderas följande arbetssätt:
  Försiktig högtryckstvätt av fasaden för att avlägsna dålig ytved (gråved) och eventuellt tidigare färglager med dålig vidhäftning.
  Efter högtryckstvätt måste man vänta minst en vecka för att låta fasaden torka ut ordentligt. Kontrollera gärna fuktkvoten med fuktmätare.
  Sprutmåla därefter så tunt som möjligt, färgen skall bara precis täcka. Man kan även späda färgen med ca 5 % vatten. Då är det lättare att bedöma när färgskiktet är tillräckligt eftersom man snabbare får rinningar på väggen.

 • Vad är för- och nackdelarna med att sprutmåla respektive handstryka?

  Fördelen med sprutmålning är att det går betydligt snabbare att måla än med penselmålning. Sprutmålning kräver dock mer teknikkunskap av utföraren och lämpar sig bäst för stora rena ytor med mindre täckningsbehov.

 • Vilka kulörer finns sprutfärgen i?

  Sprutfärgen finns i Falu Rödfärg Original Röd.

 • Vad finns sprutfärgen förpackad i för storlekar?

  Sprutfärgen går att få på 50- och 100 litersfat.

 • Kan man sprutmåla med handstrykningsfärgen?

  Ja, det går bra om man späder färgen med ca 20 - 25% vatten. Det går att sprutmåla både med Falu Rödfärg Original och Falu Rödfärg Träfasad. Rör upp färgen ordentligt så det blandas väl.

 • Var får jag tag på en sprutmålare?

  Här kan du hitta butiker/entreprenörer som utför sprutmålning.

 • Vilken färgspruta ska man ha vid sprutmålning?

  När du ska måla är det naturligtvis bäst att använda en riktig rödfärgsspruta med ett arbetstryck på ca 15 - 20 bar, ett spö på 2 - 3 meter och sprutmunstycke på ca 1,5 mm. Exempelvis Biomatec AB tillverkar den typen av sprutor.

  En aningen billigare version är till exempel en kalk- och rödfärgssputa från Nordpost. Nackdelen är det lägre trycket, ca 6 bar, och att den kräver en kompressor.

  Det finns sedan en tid även en annan typ av spruta på marknaden: Volumair-spruta som säljs av Sotholms Bruk AB. Överflödig färgdimma minimeras tack vare att spridarluften är varm vilket gör att man kan måla med stor precision, nästan som penselmålning. Sprutan har något lägre kapacitet än en vanlig rödfärgsspruta vid målning av större ytor, typ ekonomibyggnader, men å andra sidan gör det minimala täckningsbehovet den mycket lämplig till målning av exempelvis bostadshus.