Material/Virke

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på tryckimpregnerat trä?

  Ja, det brukar gå bra att måla på tryckimpregnerat virke, men vänta minst ett år så att det hinner torka ut ordentligt. Finns det fukt kvar i virket ökar risken för mögel. Det gäller alla slamfärger. Även om du inte målar med Falu Rödfärg utan någon annan färg bör du vänta ett år eftersom täta färger riskerar att spricka och flagna om det finns fukt kvar i virket.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på hyvlat virke?

  Falu Rödfärg Original är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke - dock är det viktigt att man målar tunt, och att man är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

  För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på både hyvlat och ohyvlat virke.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på betong?

  Ja, det brukar gå bra att måla på betong men risken är stor att du måste måla om ofta.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på läkt/panellock där kanterna är hyvlade?

  Ja, men det är viktigt att du målar tunt. Om färglagret på de hyvlade kanterna blir för tjockt finns det stor risk att färgen flagnar.

  För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på hyvlat som ohyvlat virke.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på horisontella ytor, exempelvis ett broräcke?

  Nej, att måla med Falu Rödfärg på liggande ytor är inget vi rekommenderar. Färgen exponeras på ett sätt som gör att den åldras mycket snabbare och det kräver tätare ommålningar.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på lärkträ?

  Lärk är ett ovanligt panelvirke i Sverige så därför har vi inte så mycket erfarenhet att luta oss emot. Generellt sett är lärkträ lite för "fett" för att Falu Rödfärg ska fästa ordentligt. Är träet gammalt kan du prova på en liten bit och se. Går färgen fint in i träet ska det gå bra att måla, men om den pärlar sig på ytan kommer det förmodligen inte att fungera.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg inomhus?

  Ja, det går att måla inomhus med Falu Rödfärg, men det är inget vi rekommenderar eftersom Falu Rödfärg inte är gjord för inomhusmålning. Den främsta anledningen till att det inte är ett bra alternativ är att färgen kritar, dvs färgar av sig om något vidrör väggen, tex möbler eller kläder.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på timmerpanel, värmetimmer, stockpanel och planktimmer?

  Ja, det går bra att måla på dessa underlag. Med Falu Rödfärg Original är det viktigt att man målar tunt, och det kan krävas runt 3 strykningar med förtunnad färg för ett lyckat resultat.

  Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är det inga problem. De fäster både på hyvlat och ohyvlat virke.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg på gran?

  Absolut, det går jättebra att måla med Falu Rödfärg på gran. Det gäller alla våra färgsystem; Falu Rödfärg Original, Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder.

 • Behöver jag behandla kvistar/kådafläckar innan målning?

  På underlag av sågad gran (som är det vanligaste panelvirket) så behövs ingen extra behandling av kvistar eller fläckar av kåda.
  Om granpanelen är hyvlad bör du välja Falu Rödfärg Träfasad.

  Med Falu Rödfärg Träfasad följer du ordinarie instruktioner med två strykningar med minst 48h mellan varje. Första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning.
  Vill du absolut ha Falu Rödfärg Original slamfärg så får du förtunna den med 15% vatten samt tillsätta 1% Yes diskmedel. Stryk på mycket tunt med färg och låt torka ett dygn. Därefter stryker du en andra gång mycket tunt. Eventuellt kan du behöva en tredje supertunn strykning för att erhålla full täckning. På detta sättet bygger du upp en yta på hyvlat virke med slamfärg.

  På underlag av furu (tex stockpanel eller timmerhus) behöver du inte heller behandla kvistarna innan målning - det är ingen idé.
  Solvärmen kommer att koka ut kåda ur kvistarna i alla fall. Det kommer alltid att synas var kvistarna är under färgen, det är en av anledningarna till varför granpanel är standard på hus.

  Furupanel eller Furutimmer har en kärna bestående av kådrikt trä som blir väldigt fett. Här är det svårare att få Falu Rödfärg Original att fästa bra och även här rekommenderar vi 1% Yes diskmedel i första strykningen för bättre vidhäftning.

  Vad gäller hyvlat virke av furu gäller samma som för gran, se ovan.

 • Måla pallkragar med Falu Rödfärg

  Att måla pallkragar med Falu Rödfärg på utsidan går bra. Då pallkragar ofta är hyvlade kräver det lite extra omsorg vid målningen. Späd ut färgen med 15% vatten samt tillsätt 1% diskmedel för att bryta ytspänningen vilket gör att färgen fastnar bättre på hala ytor. Det innebär 0,5 dl diskmedel på en 5 L hink med Falu Rödfärg.

  Stryk ett tunt lager med färg på pallkragen och låt torka ett dygn. Stryk därefter ytterligare ett tunt lager med förtunnad färg men utan diskmedel. Eventuellt kan en tredje tunn strykning behövas för att uppnå full täckning.

  Lycka till!