Tips vid målning

Falu Rödfärg Original - Röd, Ljusröd, Svart, Grå.

1.

Måla inte på starkt solvärmd yta eller vått trä. Rör ordentligt i färgen innan målning. Använd rena verktyg för att undvika bakterier i färgen.

2.

Måla i tunna lager, färgen ska arbetas in i träet. För tjocka lager kan orsaka att färgen flagnar. Vi
rekommenderar Falu Rödfärg pensel som med unik sammansättning på borsten ger tunna lager.
Du får ett bättre resultat och sparar tid.

3.

Tycker du färgen är för tjock? Späd ut den med lite vatten för en konsistens som blir mer
lättarbetad. Konsistensen på färgen kan variera, oftast beror det på mjölet som används som
bindemedel.

4.

Stryk några få brädor i taget i hela dess längd för att undvika överlappningseffekter, dvs
blankare partier med tjockare färg.

Vanliga frågor

 • Kan man rolla Falu Rödfärg?

  Rent tekniskt är det möjligt, men det är väldigt svårt att arbeta in färgen i de sprickor och ojämnheter som finns i virket. Det blir lätt för tjockt lager färg. Att rolla är därför ingen metod vi rekommenderar när du ska måla med Falu Rödfärg.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg oavsett årstid?

  Nej. Från det att medeldyngstemperaturen är +5 grader går det bra att måla. Den absolut bästa tiden att måla är före midsommar,  Under sensommaren och hösten är luftfuktigheten ofta högre och hög luftfuktighet gör att det tar längre tid för färgen att torka vilket i sin tur, om man har otur, kan leda till problem med mögel.

   

 • Kan man måla med Falu Rödfärg om virket är transportgrundat?

  Det beror på vilken typ av transportgrund det är. Fråga din leverantör innan du målar om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg. Med Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder kan du måla över de flesta former av transportgrund.

  Generellt sett gäller att Falu Rödfärg Original målas på obehandlat, ohyvlat virke.

 • Jag har borstat ner färgen och nu är det nästan trärent. Måste jag grunda och måla som om virket vore nytt, eller räcker det med en strykning med outspädd färg?

  Måla som om virket vore nytt.

 • Behöver jag förstärka ändträet med linolja eller något annat?

  Nej, det behövs inte. Mer linolja gör bara att färgen fäster sämre när du ska måla.
  Däremot kan du stryka på aningen tjockare lager färg på ändträet eftersom det suger åt sig mer färg.

 • Vad är bäst; att grundmåla först, eller att färdigstryka ogrundat på en gång och måla igen efter något år?

  Vi rekommenderar att du grundar först. Har du möjlighet får du gärna låta det stå så ett par månader innan du färdigstryker, då får du oftast bättre fäste på spikskallar.

 • Om jag har nytt virke på hösten, är det ok att bara grundmåla det och sen låta det stå till sommaren innan jag färdigstryker?

  Ja, det är inga problem att vänta med att måla till våren. Om det finns risk för mögelsporer i virket är det däremot viktigt att du tvättar fasaden innan du målar.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg om det regnar?

  Nej. Om du målar på blött trä är det stor risk att färgen inte sugs in i virket, så vi rekommenderar att du inväntar bättre väder innan du börjar måla.

 • Hur ofta behöver jag måla om?

  För Falu Rödfärg Original bör det gå ungefär 8-10 år innan du målar om. Men mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och om det är syd- och västfasader; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år.

  Tänk på att inte måla om för ofta. Färgen ska börja krita, dvs pigmentet sitter löst på fasaden, innan du målar om. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.

  Falu Rödfärg Träfasad har en längre ommålningsintervall och håller normalt 10 - 12 år.

 • Hur gör jag när jag ska måla med Falu Rödfärg Original?

  Nymålning: Nytt och obehandlat virke grundmålas med Falu Rödfärg förtunnad med 10-20% vatten. Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg.

  Ommålning: Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta. Måla tunt och arbeta in färgen till god täckning.

  Allmänt: Falu Rödfärg baseras på naturliga pigment och kulören kan variera något mellan tillverkningspartier. Byt därför färgparti vid husknutarna. På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första strykningen, men täcks vid andra strykningen eller vid ommålningen om några år.

 • Vad ska jag tänka på när jag ska måla?

  Tänk på att inte måla på starkt solvärmd yta eller på vått trä.

  Lägsta temperatur för målning är +5 grader.

  Undvik att måla om det är risk för nattfrost.

  Stryk alltid virket uppifrån och ner, ta inte exempelvis överdelen av panelen först och nederdelen sen. Om man "målar halva huset i taget" finns det risk för att resultatet blir ojämnt.

  Bättringsmåla inte. Om du bättringsmålar spikskallar och liknande finns det väldigt stor risk att huset kommer att upplevas som "prickigt".

  Är huset nybyggt? Vänta en månad eller två innan du målar 2:a gången, då fäster färgen bättre på spik-skallarna.

 • Jag målade igår och direkt efter jag var färdig började det störtregna – vad händer nu?

  Normalt händer ingenting alls om det börjar regna när du målat, men om det har varit slagregn kan färgen fälla och du kan, om du har otur, behöva måla om när fasaden har torkat.

  Låt gärna skyddsplasten för fönster och mark sitta kvar några dagar om det är risk för regn.

 • Kan man måla med Falu Rödfärg om träet är lite fuktigt?

  Nej. För bästa resultat när du målar med Falu Rödfärg (och andra fasadfärger) ska virket vara torrt. Om du målar på blött trä är det stor risk för att virket inte suger åt sig färgen. Fukten i träet (fuktkvoten) kan mätas med instrument. Den får vara högst 15 %. Om du inte har möjlighet att använda dig av ett sånt instrument kan du alltid känna på virket med handen. Känns det fuktigt? Då bör du låta träet torka innan målning.

 • Vad har Falu Rödfärg för torktid?

  Falu Rödfärg Original är torr på ytan efter ca 1 timme. Låt dock skyddet kring fönster och husgrund sitta kvar i några dagar för säkerhets skull. Vid kraftigt regn kan färgen rinna och färga husgrund och sockel.

  Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder behöver lite längre tid på sig att torka på grund av mängden linolja. De är klibbfria efter ca 12 timmar och genomtorra efter ca 48 timmar.

 • Jag råkade spilla lite när jag målade. Hur får jag bort det?

  Ta hand om färgstänket och fläckarna medan de fortfarande är blöta och rengör med vatten och lite vanligt diskmedel.
  Har du spillt på betong eller fogar, försök med ett surt rengöringsmedel, t.ex. wc-rent.

  Färg på tyg är svårt att få bort. Ta plagget till en kemtvätt och förklara för dem att det är järnoxid som orsakat fläcken så brukar de kunna hjälpa till.