Rör om i färgen om det behövs, använd rent verktyg.

Nytt virke grundas först en gång med Falu Rödfärg som har förtunnats med 10-20% vatten. Färdigmåla med en strykning oförtunnad färg efter minst ett dygn. Vid ommålning, måla en gång med oförtunnad färg. Stryk ut färgen i tunt lager med plafondpensel. Vi rekommenderar att ni använder Falu Rödfärgspenslar som är specifikt anpassade för att ge ett optimalt resultat. Den är slitstark och lätt att rengöra. Borsten är lite kortare och styvare för bättre påläggning av färgen och högre täckförmåga, vilket gör att du spar tid. När man målar med Falu Rödfärg ska man måla med tunna lager och denna pensel hjälper dig för bästa möjliga resultat varje gång.

Kulören kan variera något beroende på olika pigmentbränningar. Byt därför färgparti vid knutarna.

Måla även ändträet med Falu Rödfärg.

På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första målningen.

Måla med spruta

Falu Rödfärg Röd tillverkas både som handstrykningsfärg och sprutmålningsfärg. Sprutfärgen finns i tunnor om 50 liter och 100 liter. För sprutmålning kan en sk kompressorspruta med ett arbetstryck på 8- 10 bar användas. Sprutfärgen förvaras då i ett separat tryckkärl, som trycksätts av kompressorn.

Enklare är dock att använda en slamfärgs- eller kalkspruta med ett arbetstryck på 15- 20 bar. Det är direkt olämpligt att använda högtryckssprutor med arbetstryck på 150 – 200 bar, då Falu Rödfärg är slitande och förstör ventiler, handtag samt munstycke mycket snabbt. Munstyckstorlek bör vara ca 1,2- 2 mm. Har sprutan svårt att suga upp färgen kan den spädas med vatten.

Våra återförsäljare

Frågor & Svar

 

1. Planera

2. Förarbete

3. Målning