Är färgen grynig och omöjlig att röra upp till en jämn färg, har den tyvärr frusit. Då går den inte att använda utan ska lämnas in till en återvinningsanläggning. Falu Rödfärg är en färskvara och måste förvaras frostfritt, då håller den i två år om burken är oöppnad. Är burken öppnad bör du använda den inom ett år.

Vid kraftigt regn kan Falu Rödfärg fälla ut koppar eller järnvitriol. Då finns risk för missfärgning av plåt, zink eller stenplattor. Läs mer på Byggtjänst hemsida:
Byggtjänst

Nej, inget annat avfall än trädgårdsavfall får eldas hemma. Virket skall lämnas till en återvinningsstation och sorteras efter de regler som gäller i Din kommun.

Våra burkar går att känna igen på den karaktäristiska landskapssiluetten längs med burken, på vår logotype (den målade, röda gaveln) och på att det står ”Falu Rödfärg” tryckt på framsidan. Landskapssiluetten har samma färg som innehållet i hinken. Ser inte burken ut såhär, ja då är det helt enkelt inte Falu Rödfärg. Äkta Falu Rödfärg finns i kulörerna Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

Överbliven färg lämnar du till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

Ungefär 8-10 år bör gå mellan ommålningarna. Ommålningsintervallen tenderar att öka med tiden. Men mycket beror naturligvis också på hur utsatt fasaden är och väderstreck; en sida på huset kan klara sig bra i 15 år och en mycket utsatt fasad kan behöva ny färg efter 6 år.
Det är viktigt att inte måla om för ofta, då blir färglagret för tjockt och fasaden kan börja flagna.

Ett bra riktmärke är att Falu Rödfärg håller ett år i öppnad förpackning och två år i oöppnad om den förvaras frostfritt.

Batchnumret består av sju eller nio siffror och återfinns oftast mellan lockkanten och texten ”Falu Rödfärg” högst upp på burken. Det kan också sitta på lock-kanten.
Numret talar om vilket färg-kok burken kommer ifrån.

Nej, inte hur som helst. Falu Rödfärg är frostkänsligt och bör alltså inte förvaras där det finns risk för frost. Om färgen har frusit blir den grynig och omöjlig att röra till en slät färg. Då är det tyvärr bara att lämna in den till miljöstation och köpa ny färg. Problem med att färgen kan frysa gäller inte bara Falu Rödfärg utan de flesta fasadfärger speciellt om de är vattenbaserade.

Vi använder den kopparfattiga malmen från Falu Gruva och eftersom gruvan stängde 1992 kommer ingen ny råvara upp. Den råvaran som idag ligger runt Falu Gruva beräknas räcka i ungefär 80 år till – sen är det dags att ge sig ner i gruvan och hämta mer.

Röd = RAL 3009, Ral något mörkare röd
Ljusröd = RAL 8004, Ral något ljusare gul
Svart = RAL 7021

Falu Rödfärg bränns till rätt kulör i stora ugnar där kulören kontrolleras manuellt en gång i timmen. Det brända pigmentet förvaras i 6 olika silos och när det är dags för malning tar vi ur minst två silos för att få fram en så jämn kulör som möjligt. Men eftersom det är ett naturpigment kan vi inte grantera en konstant kulör, det är därför man bör byta färgparti vid en knut t.ex. Nedanstående NCS koder är de vi strävar mot.

Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
Ljusröd, närmaste NCS: S 4550-Y70R (utan linolja)
S 5040-Y70R (med linolja)
Svart, närmaste NCS: S 8500-N
Grå, närmaste NCS: S 8000-N

Röd = PMS 484
Ljusröd = PMS 167
Svart = PMS Process Black

Observera att Pantone-färger kan variera mycket beroende på vilket papper det trycks på.

Röd = RGB 147,51,29
Ljusröd = RGB 163,95,35
Svart = RGB 0,0,0

Mängden linolja i Falu Rödfärg är inte tillräckligt stor för att kunna självantända. Men för att vara på den säkra sidan bör du hantera trasor mm som om det fanns risk för självantändning. På så sätt behöver du inte oroa dig.

Ja, det är det. Alla Falu Rödfärgs kulörer är sprungna ur en och samma råvara, som sen har bränts vid olika temperaturer för att få fram de olika kulörerna, Röd, Ljusröd, Grå och Svart.

Ibland kan det vara svårt att veta vad som fungerar ihop. Riksantikvarieämbetet kan ge råd om färgsättning, Svensk Byggtjänst har en bokhandel som säljer böcker i bland annat detta ämne och på rödfärgspriset.se kan du kika runt bland nominerade bidrag och få lite inspiration.

När det gäller kritning av Falu Rödfärg uppstår den när färgen åldras, och är en signal på att det är dags att måla om. Under tak tar det av förklarliga skäl längre tid än ute i det fria. Så lite förenklat kan man säga att Falu Rödfärg färgar av sig när det är dags att måla om, och sällan sålänge färgen är ny.